суббота, 20 января 2024 г.

 З історії звичайних речей

Щоденне використання різноманітних канцтоварів призвело до того, що ми вважаємо їх нецікавими, звичайними та буденними. Але за цією буденністю криється незвичайна історія створення та еволюції.

 1.                            Відома всім канцелярська кнопка була винайдена на початку 20 століття німецьким годинникарем Йоганом Кірстеном. Але замість того, щоб запатентувати свій винахід, він продав ідею купцям братам Отто та Паулю Ліндшент. Тоді у 1904 році Пауль запатентував винахід на своє ім’я і дуже скоро став мільйонером! Але годинникар, нажаль, так і не зміг розбагатіти.

 2.                            Найбільший пам’ятник чинці для олівців встановлено у німецькому місті Штайн. Місце було вибрано не випадково – у 1761 році там було засновано відому фірму Faber-Castell, яка і сьогодні є одним з світових лідерів з виробництва канцтоварів. Саме Faber-Castell виготовляє найдорожчі олівці у світі, вартість яких перевищує 12000 долларів. Кожен олівець виготовлено з 240-літнього оливкового дерева, прикрашений золотом та трьома діамантами.

3.                            Звичайний графітний олівець починає свою історію ще з 16 століття. Тоді графітом користувались пастухи для того, щоб робити на вівцях помітки. Пізніше графіт стали заточувати та використовувати у художніх потребах. Через маркість художники обмотували стрижень папером, ниткою або папером і вже після цього користувались. Це був прототип сучасного олівця.

 

                    

4.                            Найперші кулькові ручки з’явились під замовлення військово-повітряних сил Британії. Популярні на той час пір’яні ручки починали протікати, коли літак набирав висоту. Є й не дуже радісна статистика: щороку близько 100 людей помирають через те, що вдавитись ковпачком.

5.                            Вперше схожий на сучасну лінійку інструмент було знайдено при розкопках Помпеї. Це була добре виточена дерев"яна планка з поділками. Звичного нам вигляду лінійка набула після французької революції після переходу на нову систему мір.

 6.    Добре відома нам скріпка для норвежців має особливе значення - це символ єдності нації в боротьбі проти нацистів під час Другої світової війни.

7.                            Перший скотч з’явився в Америці та використовувався для роботи малярів під час фарбування кузовів автомобілів.

 

8.    Пращуром гумки для стирання є хлібна м’якоть. Лише з 1770 року почали виготовляти гумку у звичному для нас вигляді. Джозеф Прістлі (Англія) зробив першу гумку для стирання.

 

9.                            Про існування фломастерів відомо ще з часів древнього Єгипту. Прототип було знайдено в гробниці фараона Тутанхамона. Фломастер мав дуже складну будову. Сучасного вигляду фломастери набули лише у 1960-х роках завдяки Японії. Тоді ж на полицях магазинів з’явилися різнокольорові фломастери.

10.                       Перші ножиці віком 3-4 тисячі років було знайдено на території Древнього Риму. Ними стригли овець і по формі вони більш нагадували пінцет. Ножиці у сучасному вигляді людство отримало завдяки науковим роботам Леонардо да Вінчі.

 https://kancmaster.com.ua/news_all/blog/10_faktiv_pro_kanctovary

https://prote.ua/ua/kancelyarskie-tovary-etih-faktov-vy-tochno-ne-znali.html

https://starex.com.ua/blog/istoriya_skripki  

Комментариев нет:

Отправить комментарий