четверг, 11 января 2024 г.

 Чи любите ви марципан?

Для початку давайте визначимося

Що таке марципан

Марципан — це популярний десерт, що складається з суміші мигдалю, розтертого в порошок, і цукру.

На різних виробництвах підбирають свої оригінальні комбінації інгредієнтів, але всі створюють ніжні солодощі, які тануть у роті. 

Марципа́н (італ. marzapane «Березневий хліб») — різновид кондитерського виробу.

Що роблять з марципану

 
Унікальні властивості отриманої маси дозволяють робити не тільки прості цукерки, а й складні фігурки з високою деталізацією. Готовий декор з марципану можна фарбувати барвниками, вкривати кандурином, глазур'ю і декор-гелем.

   


Марципан — це кондитерський виріб, традиційний для всієї Європи. Його часто готують як святкові солодощі, наприклад на Різдво або День Святого Валентина. Завдяки пластичності марципанової пасти, з неї часто виготовляють різноманітні фігурки тварин, квітів та фруктів.

 З історії виникнення марципану

За легендою, марципан придумали в Італії, в рік великого неврожаю, коли єдиним продуктом, який пережив не той мороз, не те нашестя невідомих комах, виявився мигдаль. Винахідливий італійський народ тут же навчився робити мигдальний хліб, мигдальне піцу, солодкий марципан і спагетті з мигдальним соусом.

 І хоча французи твердо стверджують, що ласощі придумали вони, з цим категорично не згодні сицилійці – вони наполягають на тому, що продукт принесли на їх острів ще сарацини, великі любителі витончених арабських солодощів.

Окремої згадки у зв’язку з марципаном заслуговує Іспанія, де його робили вже в VIII столітті.

За однією з легенд слово «марципан» спочатку означало «березневий хліб».  Використовувати «мигдалеве борошно» вирішили ченці, коли в них наприкінці зими закінчилося звичайне, пшеничне борошно.

Перша писемна згадка про марципан належить до 1512 року. Відповідно до стверджувань Дона Клементе Паленсия Флорес, колишнього архиваріуса, марципан було винайдено в монастирі Сан-Клементе де Толедо післе битвы при Лас-Навас-де-Толоса у 1212 році.

 Інша версія стверджує, що марципан був винайдений як ліки від психічних розладів, оскільки позитивно впливає на нервову систему. Є й версія, що легенда про «березневий хліб» придумана пізніше, а насправді слово «марципан» походить з перської мови, в якій «марзпаном» називають намісника якоїсь землі.

У музеї марципану в Угорщині 

У нас ці солодощі відомі більше з казок Андерсена, Гофмана і братів Грімм, де марципан символізує дитяче щастя. І не тільки, до речі, дитяче.

Марципани виробляють у всій Європі, часто у вигляді декоративних фігурок і прикрас на тортах. Марципани були традиційними солодощами на ярмарках і народних гуляннях у містах Центральної Європи. Найбільшої слави дістали марципани німецьких міст Любека та Кенігсберга. Фірма Нідереґґер з Любека досі залишається провідним виробником марципанів.

 

Марципан – це найбільш вишуканий подарунок на Різдво і День Святого Валентина. Людина з тонким смаком завжди гідно його оцінить. Марципан був і залишається королем кондитерських ласощів.

 А ще про марципани написано чимало цікавих книжок для читачів будь-якого віку:

  

https://delikatto.com.ua/marzipan/

Комментариев нет:

Отправить комментарий