вторник, 16 января 2024 г.

 Наш знайомий Сніговик. Хто він і звідки?


Сніговик – це своєрідний символ зими та Нового Року. Він є одним з улюблених персонажів дітей та дорослих.

Коли виник Сніговик?

Як стверджують різні дослідження, сніговики були відомі ще з середньовічної доби. Найбільш ранній документ — ілюстрації на берегах (полях) книги під назвою Часослов за 1380 рік, знайденої у Королівській бібліотеці Нідерландів у Гаазі.

 

Хто придумав Сніговика?          

Взимку 1494 року у Флоренції пройшов сильний снігопад. Правитель Флорентійської республіки П'єро де Медічі, який увійшов в історію під ім'ям П'єро Дурний (або Невдачливий), викликав Мікеланджело і замовив йому зліпити снігову статую. Робота була виконана, і сучасники відзначали її красу, але жодних відомостей про те, як виглядав сніговик або кого він зображував, не збереглося.

Поява Снігової баби на Україні бере початок з часів Русі. Було прийнято вважати, що засніжені, холодні зими виникають завдяки духам жіночої статі. А ось заспокоїти їх люди намагалися таким способом – зліпивши жінку-сніговика. Так сказати, віддати данину духам взамін на добру і теплу погоду.

 

 У Норвегії в темний час доби люди обходили сніговиків десятою дорогою, так як побачити снігову фігуру ввечері було поганим знаком, а розглядати сніговика з вікна вночі взагалі вважалося небезпечним.

В Україні ж до сніговиків навпаки ставилися як до чарівника, який міг допомогти і зменшити холод. Мітла давалася сніговику, щоб він міг полетіти на небо. Також в Україні розрізняються поняття сніговик і снігова баба. Остання – уособлення небесних німф на землі, яка відповідала за снігові бурі і хуртовини.

Сніговик обов'язково складається з декількох снігових куль, на місце очей зазвичай вставляються вугілля або ґудзики, замість носа – морквинку, а в руці він тримає мітлу. На голові сніговика красується відро, а шия дбайливо вкрита яскравим шарфом.
              

Важлива частина образу сніговика – його ніс. Він обов'язково повинен бути зроблений з якогось овоча довгої форми. Приміром морква або кукурудза, а в самих витончених країнах – вишня.

Цікаво знати, що

1.   Найбільша колекція сніговиків, яка увійшла до книги рекордів Гіннесу, належить колекціонеру Корнеліусу Гретцу і налічує понад 3 тис. експонатів.

2.   У Норвегії сніговиків називали «білими тролями». Дивитись на нього у сутінках чи проходити повз було небажано.

3.   Ніс сніговика має бути з довгуватого овоча: моркви, кукурудзи, адже це задобрить духів родючості.

4.   Перевернуте відро на голові у снігової фігури приманювало у родину достаток і добробут.

5.   Не можна ліпити сніговика у час повного місяця - будуть снитися  нічні кошмари.

Ліпити сніговика взимку завжди було цікавою розвагою для дітей і дорослих. Виліплювали у різних формах і прикрашали різноманітним одягом і аксесуарами. Діти змагалися між собою на виліплення найкращого сніговика. 

18 січня – Міжнародний день Сніговика

День сніговика відзначається 18 січня, в час коли завжди найбільше снігу. У християн існує легенда, згідно з якою сніговики це янголи і можуть передавати Богові прохання людей. Тому ліпили фігурки і шепотіли їм найбільші бажання, коли він розтавав, то бажання доходило до адресата,

Ідея цього свята спала на думку колекціонеру Корнеліусу Гретцю з Німеччини. Ще у юнацькому віці він розпочав збирати зображення сніговиків, а в 2008 році зі своєю коллекцією з понад трьома тисячами експонатів увійшов до книги рекордів Гіннесса.

Використані джерела

https://senfil.net/index.php?newsid=69

https://discover.in.ua/traditions/cikavi-fakti-pro-snigovikiv.html

https://we.org.ua/kultura/snigovyk-hto-vin-i-zvidky/

https://news.hochu.ua/ukr/cat-razvitie/vazhno-znat/article-126476-detskoe-razvlechenie-ili-lovushka-dlya-zlyih-duhov-chego-vyi-tochno-ne-znaete-snegovika/

https://dpo.ippo.kubg.edu.ua/?p=2073&page=2

Більше дізнатись можна, якщо перейдете за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=QJ4-DExjAVY

Ви доросла людина, але ви любите дитячі розваги? Можливо, у вас є маленькі діти чи онуки, молодші братики та сестрички? Тоді саме для вас дитяча музична розважальна гра Веселий сніговик за цим посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=1hPTlvj3dm4

А зараз я пропоную разом заспівати веселу пісеньку про сніговичків:

https://www.youtube.com/watch?v=HLMSKj-NC4Y

Сніговики – це так весело!

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий