понедельник, 12 апреля 2021 г.

 

Всесвітній день авіації та космонавтики

 

Міжнародний день польоту людини в космос – офіційними мовами ООН: (англ. International Day of Human Space Flight) (фр. Journée internationale du vol spatial habité) (ісп. Día Internacional de los Vuelos Espaciales Tripulados) (рос. Международный день полета человека в космос) – свято, яке встановлено 7 квітня 2011 року ООН на честь 50-ї річниці польоту людини в космос[1] Святкування Міжнародного дня польоту людини в космос відбувається щорічно, 12 квітня — (A/RES/65/271)[2]

12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» з космодрому «Байконур» вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.

12 квітня 1981 стартував перший пілотований політ за американською програмою «Шаттл».

У СРСР встановлений указом Президії Верховної Ради СРСР від 9 квітня 1962 року. Відзначався під назвою День космонавтики.

Всесвітній день авіації та космонавтики — свято, яке відзначають у Росії та деяких інших пострадянських країнах 12 квітня, встановлене Міжнародною федерацією повітроплавання на знак першого польоту людини в космос.

В Україні 12 квітня відзначається як 

День працівників ракетно-космічної галузі України.

                              
Факт №1: в Україні народилися основоположники космонавтики

Чимало науковців, які значною мірою вплинули на розвиток вивчення космосу, мають українське коріння. Саме їхні ідеї і дослідження зіграли величезну роль у подальшому розвитку космонавтики.

 Костянтин Ціолковський – радянський вчений-теоретик, є одним із засновників ракетобудування та сучасної космонавтики. Він палкий пропагандист ідей освоєння космосу, а також автор науково-фантастичних творів. Його наукові і художні твори надихнули багатьох провідних ракетних інженерів. Хоча він народився і прожив все життя на території Росії, його предки походять з Волині і були родичами гетьмана Северина Наливайка. Науковець цим фактом завжди пишався.

Микола Кибальчич – винахідник та автор схеми першого у світі реактивного літального апарата. Народився на території Чернігівської області. Окрім дослідницької діяльності, був революціонером-народником. Тож у віці всього 27 років був страчений за замах на імператора Олександра ІІ.

Юрій Кондратюк – український радянський вчений-винахідник. Він був одним із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів. Саме Кондратюк автор “траси Кондратюка”, якою подорожували на Місяць космічні кораблі “Аполлон”.

Сергій Корольов – український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Саме Корольов вважається основоположником практичної космонавтики.

Володимир Челомей – конструктор відомої ракети-носія “Протон”. Він був генеральним конструктором ракетно-космічної техніки, член Міжнародної академії астронавтики.

 

Факт №2: ракети родом в України

Олександр Засядько створив перші у світі бойові ракети. Він був нащадком українських козаків, генерал-лейтенантом та видатним інженером. Саме уродженець Полтавщини організував у російській армії першу ракетну роту.

Першу ракетну атаку Засядько продемонстрував під час російсько-турецької війни. Іменем українця названо один з кратерів Місяців.

 
Факт №3: українець був у космосі

Поки єдиний астронавт України, який побував у космосі – це Леонід Каденюк. У 1995 року він переміг у конкурсі на спільний українсько-американський політ. Його політ на кораблі NASA став і досі є справжнім проривом для космонавтики незалежної України.

 
Факт №4: український прапор у космосі

Хоча Каденюк є єдиним космонавтом з України, який побував у космосі, український прапор там бував частіше. Так, космонавт NASA Рендольф Брезник розгорнув на орбіті український прапор. 10 років тому він всиновив хлопчика з Дніпра, і тепер його з нашою країною пов’язують родинні зв’язки. Брезник був у космосі двічі, 5 разів виходив у відкритий космос. Саме Ренді – другий після Каденюка – розгорнув на орбіті український прапор.

Факт №5: українки також плідно розвивають космонавтику

Видатна жінка з українським корінням підкорила космос! Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є однією з найуспішніших астронавтів NASA. Батько майбутнього космонавта зробив усе, щоб вберегти її українську ідентичність. Вона ходила до української недільної школи, танцювала народні танці й була пластункою. Виходячи заміж, залишила своє українське прізвище: Стефанишин.

У 2007 вона вперше побувала в Україні. Тут вона вразила знанням української мови.


 

Джерело

https://www.kobu.kiev.ua/7

А якщо вам цікаво, що читати дітям про космос, перейдіть на сторінку Масова робота з читачами

Комментариев нет:

Отправить комментарий