вторник, 20 апреля 2021 г.

 

День народження детективу

 «Датою народження» жанру детективу вважається 20 квітня 1841 року, коли було вперше надруковане оповідання Едгара По «Вбивство на вулиці Морг», 

а згодом «Таємниця Марі Роже» (1843) і «Украдений лист» (1844), спільним головним героєм яких був меланхолійний приватний детектив та інтелектуал Дюпен. Проте історію детективного жанру можна простежити з глибокої давнини. Його елементи виявляють у Біблії (в історії Каїна та Авеля).

                                 
Цікаві факти про Едгара Аллана По – це чудова можливість дізнатися більше про творчість американського письменника. Його вважають родоначальником сучасного детектива, а також такого жанру як психологічна проза. За своє життя літератор написав чимало творів, які увійшли у світову класику.

Декілька цікавих фактів про Едгара По

1.                     Едгар Аллан По (1809-1849) – поет, письменник, літературний критик, есеїст, журналіст, драматург і романіст.

2.                     Едгар По народився в родині акторів.

3.                     Незабаром після появи на світло батько майбутнього письменника пішов з сім’ї, а через рік не стало його матері. В результаті хлопчика усиновила сім’я Алланов.

4.                     Під час навчання в школі Едгар По вивчав французьку, грецьку та латинську мови. Завдяки цьому юнак міг читати в оригіналі Вергілія, Овідія і Цезаря (див. цікаві факти про Цезаря).

5.                     Вступивши до вузу, Едгар Аллан По почав зловживати алкоголем, а також пристрастився до азартних ігор. Коли у недбайливого студента накопичився пристойний картковий борг, вітчим відмовився оплачувати його. У результаті був змушений кинути навчання.

6.                     На початку своєї письменницької діяльності Едгар Аллан По складав вірші. Деякі біографи вважають, що він почав писати вірші ще до вступу до вузу, але точно про це нічого невідомо.

7.                     Твори Едгара Аллана По були написані в жанрах детектива, фантастики, сатири, містифікації та літератури жахів.

8.                     Протягом усього життя літератор прагнув заробляти на життя виключно письменницькою діяльністю. Внаслідок цього він часто стикався з матеріальними труднощами, так як Америка тоді ще не була економічною наддержавою.

9.                     У 27-річному віці Едгар По взяв собі за дружину свою кузину, якої тоді ще не було й 14 років.

10.                Перу Едгара Аллана По належать 2 повісті, поеми 2, 1 п’єса, приблизно 70 оповідань, 50 віршів та 10 есе.

11.                Свої перші роботи По публікував під псевдонімом «Бостонец».

12.                Цікавий факт, що за своє всесвітньо відомий вірш «Ворон» Едгар По удостоївся премії лише в $9.


Це були найцікавіші факти про Едгара Аллана По.! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий