среда, 7 апреля 2021 г.

 

Сьогодні ми мандруємо в Країну Вітамінію


Цікаві факти про найкорисніше – про вітаміни



Перший вітамін

Першим був знайдений і вивчений вітамін C. Він досить довгий період служив ліками від цинги для моряків в тривалих запливах. Люди про нього дізналися завдяки  свіжим продуктам: фруктам і овочам. У 1911 році К. Функ  вивів невелику кількість порошку кристального типу. Всього декількох грам цієї речовини було досить для того, щоб за малий період часу перемогти хворобу "Бері-бері"(недуга, викликана поїданням очищеного рису).

Через якийсь час Функу заснували Нобелівську премію за його відкриття. Свій новий елемент він назвав "вітаміном". З латинської мови цей термін перекладається як "життя". Саме відтоді усі необхідні для людини речовини стали називати вітамінами, а для легкої класифікації призначати їм букви алфавіту.

Чи можуть вітаміни бути небезпечними

Як правило, люди не отримують усі необхідні для життя елементи в достатній кількості. Наприклад, в тропічному регіоні жителі страждають від дефіциту D і B. У північній частині світу не хватає A і C. Було доведено, що надмірне поглинання вітамінів групи A, B і D це небезпечно для людини. Зате B2, C, E, нікотинову кислоту і K можна отримувати безмірно. Якщо  спрощувати, це означає, що їсти овочі, фрукти і їх соки навіть у великих об'ємах безпечно для здоров'я.

Також, якщо говорити про норми, ситуації бувають різні. Іноді певної речовини потрібно більше, іншим разом менше. У кожного організму індивідуальні потреби.

Вітамін E(Токоферол)

Ця речовина славиться змістом великої кількості природних антиоксидантів. Його іноді ще називають екстрактом краси і молодості. У далекому 1922 року вчені, дослідивши раціон харчування тварин, зрозуміли, який елемент благотворно впливає на їх репродуктивність. Теж відноситься і до людей, "зіллю плодючості" присвоїли п'яту букву алфавіту.

Що дорослі пропонують дітям про вітаміни









Комментариев нет:

Отправить комментарий