вторник, 4 мая 2021 г.

 

Цікаве про Парасольку!

4 травня 1715 року в Парижі було виготовлено першу складану парасольку

Сьогодні день народження складаних парасольок. 4 травня конструкції виповнюється 301 рік. 1715-го в Парижі винайшли першу парасольку, що складається. Фабрикант Маріус створив компактну модель. Шовковий матеріал замінив щільною тканиною. Нововведення сподобалося парижанам і гостям столиці.

Ти любиш ходити під парасолькою і слухати, як стукають краплі дощу? Я дуже! Але був час, коли зонт захищав лише від сонця.

 
Парасолька, парасоля, дощар (рос. "Зонтик") — пристрій, призначений для захисту від опадів (дощу чи снігу) або від сонячних променів.

Так сталося, що історики досі сперечаються, хто винайшов парасолю: китайці, єгиптяни, індійці чи греки.

  
виготовлення парасольки в Японії

Наприклад, у Західній Європі парасоля з'явилася у Франції в XVII столітті і називалася "парасоль". У французької сонячної парасолі верх робився з вощеного полотна, а ручка була кістяною. Спочатку парасоля служила для захисту від сонця і призначалася виключно для жінок.

Детальніше: https://senfil.net/index.php?newsid=26

 
Як відомо, укриттям від дощу парасолю вперше застосував англійський комерсант Джонас Хэнвей, в 1750 році. 

Він не розділяв думки тодішньої знаті, і протягом тридцяти років в дощову погоду завжди виходив на вулицю з чисто жіночим аксесуаром — парасолькою. Саме слідом за ним стали користуватися парасольками і інші чоловіки.



Вже тоді винайшли складні парасольки, але сучасний вигляд їм надав Семюель Фокс в 1852 році. Він зробив каркас і спиці з металу, а всю захисну поверхню парасольки з прогумованої тканини.

 У 1960-х роках парасольки стали робити з нейлону, який до цих пір залишається одним з найпопулярніших матеріалів при їх виробництві.

 Цікаві факти:

 1. У Китаї парасоля існувала ще в XI столітті до н. е. Саме цей час вважається часом винаходу парасольки.

 Батьківщиною парасолі вважають Китай або Єгипет. У обох названих країнах парасоля вважалася символом влади, тільки фараони або імператори і наближені царствених осіб могли користуватися парасольками. Парасолі були 1,5 метра заввишки і важили 2 кг.

 

2. В Індії символом багатства і влади вважалася парасоля. Чим знатнішою була людина, тим більше її свита мала право носити за ним парасольок. Володар мав 13 парасольок, що символізували сонце і розташовані навколо нього 12 знаків зодіаку.

 
3. У Тібеті білі або жовті парасолі вважаються символами духовної величі, тоді як світській владі більше відповідають парасолі з павиного пір'я. Потім зі сходу парасолі перекочували в Древню Грецію, потім — в Рим, де ними користувалися лише жінки.

 4. У 1969 році Бред Філіпс отримав патент США на складану парасолю, яку компанія Totes почала продавати в США в 1970 році.

 5. У 2012 році на одному з бульварів міста Агеда в Португалії розташувалася яскрава і неповторна інсталяція, створена фірмою "Sextafeira", яка називається "Ширяючі парасольки". Дана інсталяція так сподобалася людям, що вона вже третій рік прикрашає вулиці міста, не тільки радуючи око великою кількістю кольорів, але і даруючи прохолодну тінь у жаркі дні або проливні будні.

 
В Україні чи не в кожному місті є своя вулиця Парасольок. Вулиця Парасольок вражає своїм оформленням. Десятки, сотні парасольок найрізноманітніших кольорів як ніби ширяють у повітрі. Незважаючи на те, що парасолька вважається певним символом негоди, строкаті фарби, використані в оформленні, створюють атмосферу веселощів і безтурботності, і зовсім не нагадують про дощ. Хоча є в них і практична функція - порятунок від настирливого сонця.

 Детальніше: https://senfil.net/index.php?newsid=26

                             
Легенди про парасольку

Історія появи парасольки невідома, але залишилася гарна легенда. У ній говориться, що багато століть тому один китаєць, який дуже любив свою дружину, придумав для неї дах, яка завжди при ній», щоб вона могла гуляти в будь-яку погоду.


Індійська історія розповідає про дівчину Зите. Вони дуже добра, і вміла добре готувати. Але від довгої роботи на сонці її обличчя почервоніло і набрякло. І тоді один із священних богів вирішив видати дівчину заміж. Для цього він подарував їй навіс над головою з персональної ручкою. Більше сонце не обпікало Зиту, і всі побачили, яка ж вона красуня.

Людство безупинно удосконалює парасольки, роблячи їх більш красивими та зручними. Існує. багато різновидів парасольок. 

Над створенням нових моделей працюють не тільки дизайнери, а й інженери. Парасольки, завдяки простій конструкції стають дуже популярними. Вони не тільки красиві та зручні, а ще мають особливий шик, демонструючи смак, елегантність та чудовий настрій власника. 

Якщо хочеш більше дізнатись про історію парасольки, познайомся з наступною інформацією: 

Важливі аксесуари ділової людини : клубок : з історії назв одягу // Обдарована дитина. — 2001. — № 6. — Вкл. — С. 3.

Винокурова, ИЗонтичная революция / Легенди про парасолькуИ. Винокурова // Техника молодежи. — 2006. — № 4. — С. 28-29.

Зонт [історія виникнення аксесуару] // Позакласний час. — 2010. — № 4. — С. 120-121.

Коли була винайдена парасолька? // Світ навколо нас : відкриття. — К., 2002. — С. 300-301.

Четвергов, В. История парасоля / В. Четвергов // Юный техник — 2007. — № 7. — С. 26-31.

Парасолька [Електронний ресурс] : [загальна характеристика] // Вікіпедія : вільна енциклопедія : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/Парасолька. — Назва з екрану.

История зонтика [Електронний ресурс] : [історія виникнення] // Жизнь с радостью : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://www.zolotoivozrast.ru/article/theme6/theme6_911.html. — Назва з екрану.

О зонтах. История[Електронний ресурс] : [історія виникнення] // Эволюция. com : [веб-сайт]. — Електрон. дані. — Режим доступу: http://evolutsia.com/content/view/497/24/. — Назва з екрану.

                        

Комментариев нет:

Отправить комментарий