понедельник, 17 мая 2021 г.

 

З історії шкільних музеїв

До Міжнародного дня музеїв

                                    
Коли в Україні виникли перші шкільні музеї?

В Україні шкільні музеї почали з’являтися на межі ХІХ–ХХ століть. Зумовлений цей процес був, зокрема, активним упровадженням Міністерством народної освіти наочних методів навчання.

У 1920–1930-х роках у закладах освіти починають активно використовувати краєзнавчий принцип у викладанні навчальних дисциплін та активні методи навчання.

Саме у зв’язку з розвитком краєзнавства та активізацією навчальної діяльності учнів в Україні почалося масове створення музеїв у навчальних закладах.

Основні етапи в історії створення та розвитку шкільних музеїв в Україні:

  • 1900–1920-ті рр. — поява педагогічних музеїв, або музеїв наочних посібників: з початку свого виникнення на межі XIX–XX століть і до кінця1920-х років шкільні музеї створюють, виходячи з потреб школи в наочному викладанні. Такі музеї стають складовою навчального процесу з метою реалізації наочного методу навчання;

 – 1930–1940-ві рр. — створення краєзнавчих музеїв: у зв’язку з розвитком шкільного краєзнавства та орієнтуванням школи на ідеологізацію упредставленні історії, музей наочних посібників перетворюється на краєзнавчий, унаслідок чого у школах у 1930-х — на початку 1940-х років відкривають комплексні музеї краєзнавства.

 

Сьогодні в Україні діє понад 4 тисячі шкільних музеїв. За кількістю вони переважають усі інші групи музеїв, що складають музейну мережу країни.

                                          

Комментариев нет:

Отправить комментарий