воскресенье, 14 мая 2023 г.

 Таємниці гори Оба-Таш

В Запорізькій області чимало цікавих місць, які варто відвідати. Одним з таких є «Парк мегалітів» на горі Оба-Таш.

Височина гори Оба-Таш одна з найстаріших височин на землі з хребта Аланських гір, згадки про які є ще у стародавнього картографа Птолемея. За даними науково-географічних видань, вік порід цієї гори сягає майже 3 млрд років.

У 2013 році тут був створений парк, один з небагатьох у світі та єдиний в Україні парк великих каменів. Це унікальне «місце сили», про існування якого не знають навіть багато українців.

Кром цього, тут базується історико-етнографічний комплекс «Скіфський стан». Тут реконструйований скіфський побут та представлені зразки зброї, одягу і культових предметів.

На горі можна також дізнатися про традиції та обряди стародавніх скіфів, пройтися найбільшим енергетичним лабіринтом у світі, доторкнутися до місць сили і, можливо, отримати відповіді на вічні питання! 

На горі Оба-Таш також проходить фестиваль «Легенди степу». Метою фестивалю є відновлення матеріальної культури скіфів царських часів, які оселилися на північних берегах Причорномор'я в районі 8 століття до н.е. і знаходилися тут аж до кінця 4 ст.

Легенда гори Оба-Таш

За легендою, записаною Геродотом, скіфи вважали першим жителем своєї країни людину на ім'я Таргітай. Його батьками були бог Зевс та дочка бога річки Борисфен (сучасний Дніпро).

Від Таргітая народилося троє синів: Ліпоксай, Арпоксай і Колаксай, що в перекладі з іранської могло означати "Гора-цар", "Вода-цар" і "Сонце-цар", тобто володарі основних сфер — землі, води і неба. Для них на землю впали золоті дарунки: плуг, ярмо, сокира і чаша. Коли до золота підходили старші брати, воно спалахувало, не даючись у руки; оволодіти священними дарунками вдалося тільки молодшому братові Колаксаю. Визнаний за старшого, він одержав найбільші володіння, в яких зберігалося священне золото. Від Колаксая пішов рід скіфських царів.

Культові споруди на честь всіх трьох легендарних скіфських царів і сьогодні можна побачити на Оба-Таш.

 

Джерело

https://funtime.kiev.ua/where-to-go/skifskiy-stan-na-gore--oba-tash

https://localtravel.com.ua/park-megalitov-na-gore-oba-tash/

https://isar.org.ua/yazycheskoe-svyatilishhe/gora-oba-tash-volnye-pticy-skifskix-prostorov.html

 Допитливим читачам пропоную перейти за посиланням, щоб більше ознайомитися із цікавою інформацією та пройти цікаві вікторини.

Бажаю успіхів!

https://h5p.org/node/1380153


Комментариев нет:

Отправить комментарий