понедельник, 8 мая 2023 г.

 Чому у Китаї дахи загнуті вгору?

 
Гострокінцева покрівля пагоди із загнутими вгору краями викликає постійні асоціації з китайською архітектурою.

Чим пояснити химерні обриси китайських дахів: релігійними канонами, даниною традиціям чи суто прагматичними міркуваннями? На яких будинках будували загнуті вгору дахи?

Покрівлі із загнутими вгору краями не варто було шукати серед звичайної житлової забудови. Житло китайських селян та небагатих ремісників майже нічим не відрізнялося від будинків бідноти в інших країнах. То були каркасні будівлі на дерев'яних опорах. Для заповнення каркасу використовувалася саманна цегла, очеретяні або солом'яні мати. Будинок вінчала звичайнісінька двосхилий покрівля, вкрита очеретом або соломою.

 

Житло китайських селян

Будинки, увінчані покрівлею із загнутими краями, були особливими. Насамперед це – храми. Канони китайських культових споруд були запозичені із буддистських культур.

У яких країнах зводили такі дахи?

Багатоярусні храми-пагоди можна зустріти не тільки в Китаї, але в Непалі, Індії, Індонезії.

Загнуті покрівлі увінчують будівлі Забороненого міста – палацового комплексу, який був резиденцією китайських імператорів упродовж шестисот років. Цей комплекс включає близько 800 будівель, прикрашених розписом та майстерним різьбленням.

Заборонене місто в Китаї

 Дахи вигнутої конфігурації можна бачити також на меморіальних спорудах (наприклад, на Храмі Конфуція) та на тріумфальних воротах пайлоу, які споруджували на честь героїв, правителів та знакових подій.

Храм Конфуція

Звичайно, в сучасній китайській архітектурі вигнуті покрівлі використовуються без огляду на статус будівлі. Зараз ними прикрашають будинки ресторанів, магазинів, паркові споруди.

Чому дахи загнуті вгору?

Захист від злих духів.

 Згідно з давнім китайським повір'ям, гострі дахи із загнутими краями захищають будівлю від проникнення злих духів. Як вважали китайці, демони можуть рухатися лише прямою лінією. Щоб захистити від них вхід до будинку, біля дверей ставили каміння або вішали над ним зображення лабіринту. Але підступні злі духи могли спробувати пробратися через покрівлю. Вигнутою покрівлею демон скочувався, відбивався від краю і вирушав на небо. А згідно з фен-шую, округлі форми такого даху здатні відображати негативну енергію ши. 

Практична думка

Зігнуті покрівлі набули популярності в місцевостях, де панують мусонні вітри і регулярно трапляються періоди рясних опадів. Округла покрівля краще протистоїть сильним вітровим навантаженням, ніж звичайні скатні конструкції. А вигнутий край із великим виносом захищає дерев'яні стіни від руйнівної дії дощової води.

Будівництво китайської покрівлі

Китайські покрівлі – складні інженерні конструкції, які принципово відрізняються від європейських покрівельних систем. У них немає крокв, що спираються на несучі стіни. Вага покрівлі розподіляється на опорні стовпи. Будівництво такої покрівлі потребувало непростих інженерних розрахунків. Сотні років тому цим мистецтвом володіли деякі майстри, і їх послуги цінувалися дуже високо.Тому будівництво багатоярусних вигнутих покрівель могли дозволити собі лише багаті храми, імператорська сім'я та високопосадовці. Недешево коштувала і керамічна черепиця циліндричної форми, яка слугувала покрівельним покриттям. Найбільше цінувалася черепиця, виготовлена із жовтої глини. Довгий час у Китаї дозволялося використовувати таку черепицю лише для покрівель храмів, будівель палацового комплексу та меморіальних споруд. Не настільки значні будівлі, до яких належали й будинки багатих сановників, перекривали черепицею із чорної глини. Сучасні будівельні технології та покрівельні покриття дозволяють створювати недорогі імітації китайських дахів. Замість класичної кераміки як покрівельний матеріал застосовується металочерепиця, бітумна черепиця або листова мідь. Найчастіше такі покрівлі використовують для альтанок, павільйонів та садових будиночків під час створення ландшафтних ансамблів у східному стилі.

Джерело:

https://kipmu.ru/pochemu-v-kitae-kryshi-zagnuty-vverx/


Комментариев нет:

Отправить комментарий