вторник, 7 июня 2022 г.

 100 КРАЩИХ УКРАЇНСЬКИХ КНИГ СУЧАСНОСТІ

Яка складна б ситуація зараз не була в Україні, та українці продовжують читати. Можливо, інколи навіть більше, ніж раніше. І не тому, що часу стало більше через втрату роботи чи за інших причин. Навіть не тому, що читання книг заспокоює і відволікає від сумних думок. Перш за все, на мою думку, це дуже патріотично – читати твори українських письменників чи переклади зарубіжних письменників саме українською мовою. Якщо ви не знаєте, що б такого почитати, рекомендую перейти за посиланням:

https://grenka.ua/review-10-krashih-ukr-knyg?fbclid=IwAR2yPfWaN08P_dXK9cHwSNIN21XmJTdczCLB8QrX18YN4OhDoPj0mlNZyZ4

Ось деякі книги із цього переліку:

1.ТАМАРА ГОРІХА ЗЕРНЯ, «ДОЦЯ»

• Рік виходу: 2019

Зібравши реальні історії людей зі Сходу та власний болючий досвід, українська волонтерка створила неймовірний роман про любов, відчай та війну. У головної героїні немає імені, сім’ї, дому та речей, які вона любила. Натомість є відчай та мужність, які роблять її справжнім воїном на полі палаючих ілюзій.

2.ПОЛІНА КУЛАКОВА, «УСІ ЇХНІ ДЕМОНИ»

• Рік виходу: 2020

Український трилер! Звучить не надто спокусливо? Просто ви ще не знайомі з творчістю цього автора. Поліна Кулакова пише міцно, жорстко і, місцями, навіть страшно. Роман "Усі їхні демони" розповідає про життя однієї сім'ї в провінційному українському місті. Чим така історія може налякати? Дітям страшно, коли батьки сваряться, хтось випиває, хтось йде шукати правди на вулицю. Але то дітям. По-справжньому ж страшно дорослим читачам: за цих дітей і батьків з усіма їхніми задавненими кривдами, образами і невтамованими пристрастями, які штовхають на криву стежину...

3.ВОЛОДИМИР ЛИС, “СТОЛІТТЯ ЯКОВА”

• Рік виходу: 2016

Роман “Століття Якова” розповідає історію, яка одночасно здається фантастичною і реальною. Старий Мех, віковий дід із сивою бородою, спостерігав за тим, як змінюються держави і режими. Російська імперія, УНР, Польща, СРСР і сучасна Україна. Дитина, підліток, юнак, чоловік, а тепер похила людина. Яків не просто спостерігав за часом, а плинув разом з ним, отримуючи один за одним удари долі. Війни і особисті драми пройшли, залишивши після себе душевні рани і тяжкі спогади...

4.НАТАЛІЯ ГУРНИЦЬКА, “МЕЛОДІЯ КАВИ У ТОНАЛЬНОСТІ КАРДАМОНУ”

• Рік виходу: 2022

Майже всі люблять каву. Відчувши її аромат, неможливо втриматись і не скуштувати. А зробивши перший ковток, вже мрієш про те, як будеш пити наступну чашку. Запах і смак нам знайомі, а книга “Мелодія кави в тональності кардамону” розкаже, як цей чудесний напій звучить!

Анна познайомилась із найсвітлішим почуттям у світі. Кохання виявилося взаємним, і здавалося, що це початок нескінченного щастя. Але життя байдуже ставиться до мрійників — у долі були свої плани… “Мелодія кави” — жіночий роман, який розчулить навіть чоловіка. Це вже друге видання! Перше вийшло у 2016.

5.ДАРИНА ГНАТКО, “ПРИТУЛОК СЕМИ ВІТРІВ”

• Рік виходу: 2020

Історія пристрасті та втрат
Захоплива історія кохання, втрат та прокляття від Дарини Гнатко занурює нас у давні часи панства і кріпацтва. Рід Давидових, який володіє маєтком «Притулок семи вітрів», роз’їдає згубна пагуба – голова сімейства має слабкість до молодих вродливих кріпачок.
Його пристрасть розкриває дружина, пані Маришка, і через декілька днів нещасну коханку знаходять загризеною панськими псами. Припускають, що це справа рук пані, але невдовзі й вона помирає за загадкових обставин.

Про історію забули. Та сімейству наче наврочили – юний нащадок роду, Григорій Янович, починає ласувати та приглядатись до молодих кріпачок. Невдовзі молодий пан вигідно жениться на доньці генерала, проте й вона дізнається про пагубну вдачу свого чоловіка. Невже трагедія повториться?

Чи з’явиться щастя в проклятих кривавих стінах маєтку? Про це дізнавайтесь на сторінках книги «Притулок семи вітрів» Дарини Гнатко – купити її можна на GRENKA.ua.

6.АНАСТАСІЯ НІКУЛІНА, «ЗГРАЯ»

• Рік виходу: 2018

«Зграя» – це про підліткове життя, коли тіло і душа прагне свободи. Герої роману знаходять спосіб її отримання – паркур. Небезпечне мистецтво випробування можливостей тіла для подолання перешкод, висоток за висотками. Адже разом вони непереможні, разом вони – зграя. Та чи зможе зграя подолати випробування, яким для них стане Таша?

7.СЕРГІЙ МАРТИНЮК, «РОК-Н-РОЛ»

• Рік виходу: 2020

Чудова книга для прихильників популярної музики. Завжди було цікаво, що ж відбувається по той бік сцени, за кулісами? Яке життя там вирує? Чи насправді ці музиканти такі відчайдушні та нестримні як на сцені?
Роман про народження музики, про її створення та запис. Який цей шлях – від задуму і до повноцінного рок-н-рольного альбому. Про злети, падіння і той самий кекс, наркотики і рок-н-рол.

8.ВОЛОДИМИР ЄШКІЛЄВ, “КАЇН”

• Рік виходу: 2020

Роман про гетьмана Павла Тетерю-Мошковського та його добу
Очікуване продовження знаменитої історичної трилогії «Прокляті гетьмани» Володимира Єшкілєва вже готове розкрити свої таємниці.
Книга переносить нас в розпал створення нового європейського світу, з усіма кривавими протистояннями, зрадами та величними досягненнями.

В цьому романі виринає багато нових історичних постатей, з якими читачу ще доведеться познайомитись. З’явиться і декілька старих героїв, котрі продовжують діяти в ці буремні часи неспокою. І однією з таких величних, овіяних таємничістю постатей, є гетьман Тетеря, знеславлений та очорнений сьогоденням.

Автор пропонує своє власне бачення його історії – екстраординарне та особливе. Розповідь доповнюють відступи до історико-політичних процесів, дипломатичних подій 18 століття, які зазвичай не афішуються в підручниках з історії.
Поспішайте купити книгу Володимира Єшкілєва «Каїн», поринайте в оповиті туманом таємничі події другої половини 18 століття.

9.ВАСИЛЬ ШКЛЯР, “ХАРАКТЕРНИК”

• Рік виходу: 2019

Україна 17 століття. Часи, коли імена Сагайдачного, Хмельницького та Івана Сірка були не тьмяним спогадом, а живою надією на краще життя, волю і незалежність.

Пригодницько-історичний роман про кошового Сірка від метра "сучукрліту" Василя Шкляра написаний у кращих світових традиціях пригодницької прози. Політичні інтриги, шалені пригоди, козацький норов і будівництво національної державності - все це знайдете у романі "Характерник".

10.АНДРІЙ КУРКОВ, «ВІЙНА»

• Рік виходу: 2019

До 640-сторінкового тому увійшов роман "Сірі бджоли" і "Щоденник Майдану та війни". "Сірі бджоли" - класична літературна трагікомедія, після якої залишається дивний осад на душі. Війна на Донбасі, сіра зона, двоє людей, які підтримують різні сторони.
Відчайдушна спроба втекти до рідного колись Криму, врятувати себе і… своїх бджіл. Та чи можна знайти притулок в місцях, які давно перестали бути своїми?

 

Я впевнена, що перейшовши за посиланням вище, ви знайдете для себе чимало цікавого та важливого. Деякі книги з переліку ви, напевне, вже читали. Та головне, читайте! 

  

 

Нехай у ваших оселях завжди буде тихо і спокійно.


Комментариев нет:

Отправить комментарий