вторник, 11 октября 2022 г.

 Забуті сторінки історії нашої держави

Роман Іваничук Яничари

«Яничари» – Історичний роман для середнього та старшого шкільного віку. Проте він буде цікавим, перш за все, дорослим читачам. І, хоч роман написаний пів століття тому, він дуже близький до тих подій, що відбуваються зараз в Україні. Тільки ворог-завойовник має інше ім’я. 

 

Хто вони – яничари? Полонені, продані в рабство, віровідступники, які, обернувши зброю проти свого народу, вражали світ своєю жорстокістю й бездушністю.

Тема пробудження пам’яті, любові й вірності вітчизні, що особливо актуальна сьогодні, з високою емоційною напругою розкрита в гостросюжетному творі про малодосліджену сторінку історії України.

Цей роман вперше побачив світ у 60-х роках під назвою «Мальви» у  скороченому варіанті (1968 рік, журнал «Вітчизна»). «Яничари» – це повний обсяг та первісна назва роману.

 

  «Це велике горе нашого народу почалося з фальшивої догми, буцімто не може бути різних народів на лоні ісламу. Скільки крові марно пролилося во ім’я цього догмату, а що вийшло? Татари залишилися татарами, точніше – озлобленими татарами, болгари і греки ісламу не прийняли. Мало того: в боротьбі проти нашої імперії вони зміцніли духовно, і розплата над турками неминуча. А що, власне, винен турок? Чи йому краще жити від того, що османи розповзлися по світу, чи потрібна йому Сербія або Єгипет для того, щоб він мав що їсти? Але відповідати змусять…

… Турки почали своє існування з завоювань, і це найтяжча історична помилка нашого (турецького) народу. Народ, що не поклав міцних основ своєї власної цивілізації, повинен бути сам із собою. Бо коли він прагне розвиватися за рахунок інших, тоді стається щось зовсім протилежне його бажанню: підкорені народи міцніють, панівні ж вироджуються, живучі чужим хлібом, розумом, мистецтвом…» (Роман Іваничук «Яничари»)

 

В сюжеті тісно переплетені лінії патріотизму, кохання, людські долі. Роман читається легко, не дивлячись на велику кількість малозрозумілих слів. Сподіваюсь, читачі отримають для себе багато нового з історії країни часів Богдана Хмельницького.

Комментариев нет:

Отправить комментарий