воскресенье, 9 октября 2022 г.

 

Кожна пора року має свою неповторну чарівність. Але в метушні повсякденного життя мало хто має можливість насолодитися нею. Давайте дізнаємося, деякі цікаві факти про осінь, які ви можливо не знали або не замислювалися. 

Цікаві факти про осінь

● Звична нам осінь є далеко не у всіх регіонах Землі. У деяких куточках нашої планети немає чітко окреслених пір року як таких, замість них вирізняють сухі й дощові сезони, яких може бути по одному або по два щорічно. Є регіони з трьома чітко окресленими сезонами — дощовий, сухий плюс коротке й особливо спекотне літо, як наприклад, на сході Таїланду.

● У Північній півкулі Землі, осінь починається у вересні, а закінчується в листопаді. У Південній півкулі все навпаки, там вона триває з початку березня до кінця травня. Щоправда, звичної нам «золотої осені» там багато де немає, оскільки на більшій частині материків Південної півкулі кліматичні умови зовсім інші, не дуже схожі на наші.

● Американські вчені, у межах одного дослідження зібрали дуже цікаву статистику. Виявляється, люди, народжені восени, у середньому живуть довше ніж люди, народжені в інші пори року. З чим це пов’язано, неясно, але це дійсно так, різниця нехай і невелика.

● Осіння депресія так широко відома, що про неї навіть жартують, і вона згадується в безлічі фільмів і книг. Насправді нічого смішного тут немає, вона дійсно існує. Як показують дослідження, у середньому від осінньої хандри страждає приблизно 5 осіб зі 100.

● Скрізь, де є осінь, багато дерев скидають листя в очікуванні настання зими й холодів. Що цікаво, у тих куточках Землі, де звичних нам сезонів немає, деякі дерева також скидають листя. Просто вони позбуваються від листя не напередодні морозів, а перед настанням тривалого засушливого сезону, щоби зменшити втрату вологи через випаровування.

● Через низку метеорологічних причин, перепади атмосферного тиску восени більш чітко окреслені, ніж у будь-яку іншу пору року. Деяким людям це доставляє незручності, особливо літнім, які до тиску особливо чутливі. Але більша частина людей невеликі його перепади навіть не помічає.

● Восени завжди різко зростає число ДТП. Почасти це відбувається через дощі, а почасти через опале листя, яке збирається на проїжджій частині. Намокле листя стає дуже слизьким, що нерідко стає причиною аварій, тому дороги треба регулярно чистити.

● За статистикою, на осінні місяці доводиться більше весіль, ніж на зимові, літні або весняні.

● Психоаналітики зазначають, що восени в багатьох людей притупляється почуття страху.

● Бабине літо в США називають — індіанським, у Німеччині та Австрії — старечим, а на Балканах — циганським. 

https://tut-cikavo.com/pryroda/dovkillia/1089-10-ts-kavikh-fakt-v-pro-os-n 



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий