среда, 31 марта 2021 г.

 

1 квітня вся планета відзначає 

Міжнародний день птахів (International Bird Day ).

Щорічно 1 квітня відзначається у світі  Міжнародний день птахів. Саме цього дня в 1906 році  була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

З історії свята

Свято було започатковане у США в 1894 році. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», яка стала популяризувати це свято. Далі воно отримало популярність завдяки ЗМІ і почало масово проводитися у всіх штатах. Буквально за кілька років День птпхів дуже швидко поширювався по різних країнах. Це свято вважається найпершим, що з'явилися в так званому «екологічному календарі». Відзначати в Європі його почали вже в 1906 році.

Цікаво знати …

 Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково саме в квітні. 1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни.

А чи знаєте ви, що …

 19 березня 1902 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних сільському господарству, яка вступила в силу в кінці 1905-го.

 18 жовтня 1950-го в Парижі була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, яка прийшла на зміну документа 1902 року. У ній окрім «корисних» птахів називалися і птахи «шкідливі», до яких, зокрема, потрапили майже всі яструбині.

 З цього часу список пернатих, що зникають, поповнюється з сумним постійністю, — на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів.

                                             
Це – важливо!

В Україні налічується близько 360 видів. З них до Червоної книги України занесені понад 33  види птахів, ще 195 видів налічується в заповідниках.

 

 Нам необхідно зберегти і примножити крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок, а й у природних умовах рідного краю. Птахи мають велике значення в природі і житті людини. Вони є нашими найкращими друзями, з ними людина стає кращою, внутрішньо красивішою, благороднішою, чистішою.

Якщо вам цікаво, запрошую перейти на сторінку

«Масова робота з читачами

Комментариев нет:

Отправить комментарий