вторник, 16 марта 2021 г.

 

День святого Патрика: Цікаві традиції та факти про свято

День святого Патрика, який є покровителем Ірландії, відзначають 17 березня у багатьох країнах світу.

Незважаючи на те, що День святого Патрика не набув масштабного святкування в Україні, його історія та традиції цікавлять багатьох українців.

Щорічно 17 березня відзначається День святого Патріка — покровителя Ірландії. Це свято вже давно набло популярності далеко за межами Смарагдового острова. 17 березня частина жителів Аргентини, Великобританії, України, США, Японії та інших країн стають «трохи ірландцями».

За легендами, святий Патрик приніс в Ірландію християнство, а також вигнав усіх змій.

Колір і символ

Головний колір свята – зелений. Він символізує трилисту конюшину. Як розповідають легенди, саме за допомогою цієї рослини, святий Патрик пояснив жителям острова поняття Святої Трійці.

За народною ж традиції в цей день заведено одягатися в зелене або прикріплювати до одягу трилисник. Вперше про цей звичай згадується в 1689 році. До цього року ірландці носили на грудях хрести святого Патріка. Аж до XVIII століття звичай носіння трилисника вважався вульгарним, але з плином часу традиція прижилася.

                                 

 Ще один символ свята Лепрекон – персонаж ірландського фольклору, чарівник, що виконує побажання,. Це казкові персонажі, які мають заховані горщики із золотом.

Традиції святкування Дня святого Патрика

На день св. Патрика в Ірландії, Британії і США прийнято влаштовувати грандіозні яскраві паради. На вулиці виходять люди в екстравагантних костюмах та грає музика.


Святкова їжа

У День Святого Патріка готують особливі страви. Попри те, що 17 березня, як правило, випадає на Великий піст, в цей день готують м’ясо: існує народне повір’я, що в цей день св. Патрік перетворює все м’ясо в рибу. Традиційною стравою є капуста з беконом або солониною, м’ясні запіканки з беконом та картопляний хліб. Крім того, існує безліч страв, у приготуванні яких використовуються різні сорти пива.

 Алкоголь

До народних ставиться традиція розпиття хоча б однієї чарки спиртного в якому-небудь пабі. Спочатку найбільш поширеним напоєм в цей день був віскі, згодом дуже популярним став ель.  Однак раніше в Ірландії цей день довго вважався лише релігійним святом, а до 1970-х років ірландські закони забороняли пабам працювати 17 березня.

Але зараз відзначають день святого Патрика гучно і з розпиванням спиртного.

Існує так звана «Чарка Патріка» — одиниця виміру випитого віскі. До того, як випити останній стакан віскі, необхідно було покласти в стакан трилисник. Це називалося «осушити трилисник». Випивши віскі, трилисник належало кинути за спину через ліве плече — на щастя.

Історія дня святого Патрика

У кінці IV століття у Британії, яка перебувала тоді під римським пануванням, у родині римських громадян Кальфурніуса і Кончесси народився син, якого назвали Мевін Суккат.

Коли йому було 16 років, його захопили в полон пірати. Мевіна продали в рабство в Ірландію, де він шість років пас худобу. Саме там молодий чоловік прийшов до християнської віри.

Згідно з переказами, юнак несамовито молився, і Господь зглянувся над ним. Бог вказав йому, як врятуватися з полону, завдяки чому Мевін повернувся до Британії. Незабаром він покинув рідну домівку і попрямував до Галлії (територія сучасної Франції), щоб стати служителем церкви. Через декілька років служби він був присвячений у єпископський сан і названий Патріціусом (Патріком), що означає "батько своїм людям". У 30-ті роки V століття майбутній святий за дорученням папи Целестина I почав свою місію в Ірландії.

Вважається, що особливість встановлення християнства в Ірландії полягала в тому, що воно стараннями Патріка було прийнято практично безкровно.

Народ переходив у нову віру в масовому порядку, а правителі надавали святому Патрику всіляке сприяння. З особистістю святого Патрика і його діяльністю в якості місіонера пов'язано багато легенд. Вважається, що саме він приніс писемність в Ірландію, а також вигнав з острова всіх змій, хоча в Ірландії їх ніколи не було. Кажуть, що така легенда розповідає про подвиги святого, а образ змії варто сприймати не буквально, а як язичництво, з яким несамовито боролися в ті часи.

Цікаві факти про свято Дня святого Патрика

Не зелений, а синій

Спочатку кольором, що асоціюється зі святим Патриком, був синій. На небагатьох збережених зображеннях Патрик постає у синіх шатах. Іменем цього святого досі називають певний відтінок синього, який використовується і в гербі Ірландії.

Зелений колір починає набувати все більшої популярності з 18-го століття як символ трилисника, весни і Смарагдового острова. Саме зелену уніформу одягли під час час повстання 1798 року ірландські солдати.

У 19-му столітті зелений остаточно став національним кольором Ірландії, а заодно і кольором свята Св. Патрика.

Чому конюшина

Клевер (або трилисник) нерозривно пов'язаний з образом Ірландії, хоча справжнім символом країни є зовсім не він, а золота арфа.

За переказами, святий Патрик використовував конюшину, щоб пояснити ірландцям у своїх проповідях ідею Святої Трійці (Отця, Сина і Святого духа): "Подібно до трьох листів, зростаючим від єдиного стебла, Бог може бути єдиний у трьох особах". Правда, історики цей факт не підтверджують.

Вважається, що той, хто знайде в цей День святого Патрика чотирьохлисник конюшини, буде щасливим. Він вважається знаком великої удачі, а в цей день подвоює чарівну силу. Але шанси знайти чотирилисник серед трилистних рівні 1:10 000.

Звідки взялася дата 17 березня

17 березня вважається днем смерті святого Патрика. Щодо місця і року його кончини дані джерел розходяться. Невідомо і місце поховання святого. За легендою, у візок з тілом святого були упряжені два непідкорених бика, і поховання мало статися там, де вони зупиняться.

За старих часів День святого Патрика був частиною Великодніх свят. А 17 березня як день смерті святого вперше згадується у життєписі, автором якого був валлієць Едвард Джонс.

                                        

 

 

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий