понедельник, 22 марта 2021 г.

 

Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги

Традиційно в березні, під час весняних шкільних канікул, кожного року шкільна бібліотека проводить "Тиждень дитячої книги". У цей період у бібліотеці проходять масові заходи зокрема: конкурси, ігри, вікторини, огляди літератури, виставки тощо. Цей захід проводиться з метою заохочення дітей та молоді до читання та книг, в час коли інтенсивний та швидкий розвиток інформаційних технологій, комп’ютеризації, Інтернету набувають все більшої популярності. Та ніщо не може замінити спілкування людині зі справжньою книгою. 

Велику увагу шкільна бібліотека приділяє популяризації книги.

Наша мета: прищеплювати дітям уміння самостійно працювати з книгою, аналізувати узагальнювати, робити висновки з прочитаного, виховувати любов і повагу до книг.

 
Історія виникнення свята:

Традицію проводити тиждень дитячого читання було започатковано ще у 1943 році російським дитячим письменником Львом Кассилем під назвою «Книжкові іменини». У незалежній Україні Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги було засновано 22 лютого 1993 року, а з 2009 року він отримав назву Всеукраїнський. Тиждень дитячої книги зібрав до себе на гостину усіх тих, хто любить читати і цінує книгу, як духовну святиню, джерело мудрості і розуму.

 

 А чи ви знаєте, що

 Історія відзначання Тижня дитячої книжки починається з 1913-го року, коли бібліотекар американської бойскаутської організації Франклін К. Метьюз ініціював інформаційно-просвітницьку мандрівку штатами Америки, присвячену дитячій літературі, яку на той час ледь виокремлювали із загалу. Його пропозиція започаткувати Тиждень дитячої книжки на національному рівні мала на меті привернення уваги до наявних зразків літератури для дітей, жвавого обговорення її особливостей і потреб, пропагування грамотності та втіхи від читання серед дітей та юнацтва.

У листопаді 1919-го року було відзначено перший Тиждень дитячої книжки в США. 1944-го року організація заходів до Тижня дитячої книжки стала обов’язком новоствореної Ради дитячої книжки (Children’s Book Council). Нині всіма офіційними складовими події опікується її спеціальний відділ під назвою «Кожна дитина – читач» (Every Child a Reader). Сьогодні серед обов’язкових атрибутів Тижня дитячої книжки є офіційний плакат, який щороку має оригінальний концепт і створюється новим художником, ексклюзивні закладинки від чотирьох відомих ілюстраторів дитячих видань, буклети й комікси, присвячені дитячим книжкам і читанню.

Залучайтесь до Тижня, навіть якщо ви доросла людина. Купіть цікаву книгу для своєї дитини чи онуки, відвідайте дитячу бібліотеку, пригадайте ті книги, які Ви читали в дитинстві. А якщо Ви – дитина, Вам пощастило! Просто відкривайте книгу і починайте читати!



Комментариев нет:

Отправить комментарий