четверг, 5 мая 2022 г.

 

Хто і коли вигадав гасло "Слава Україні!"

Від президента до школяра, від військового до вчителя – нині всі в Україні використовують гасло «Слава Україні! Героям слава!». Та звідки воно? Як народилося? Хто вигукував його першим? І чи нема в ньому ідеї «вищості»?

Багато хто, говорячи «Слава Україні», не розуміє повного значення цього вислову.

Слава — богиня воєнної перемоги та мисливської удачі. Одне з найголовніших і найдревніших божеств у наддніпрянських українців.

Наші пращури йшли в бій, вигукуючи - Слава!, звертаючись до богині Слави за допомогою і удачею в бою.

Тому, коли ми говоримо «Слава Україні» - ми бажаємо Україні перемоги в бою, «Героям Слава» - перемоги живим героям (як славним учасникам) війни, «Слава Нації» - перемоги нації. І навіть коли ми говоримо «Слава Богу» - ми бажаємо Богу перемоги у вічній війні із пітьмою.

«Слава Україні» - це не пусте публіцистичне чи фанатичне прославляння України, як місця на карті світу. Це бойовий, воєнний клич, що заряджений силою наших предків.

Ірина Толмачова

https://www.facebook.com/

Цікаво знати!

Гасло народилося у Харкові. Загриміло на всю Україну з Києва. Збереглося завдяки зусилллям галичан і волинян у Львові та Рівному. Але в збірнику праць Степана Бандери немає отої популярно вживаної в інтернеті цитати, яка йому приписується: "І прийде час, коли один скаже: "Слава Україні! ", а мільйони відповідатимуть "Героям слава!

Гасло та вітання «Слава Україні!» з'явилось в часи УНР (1918—1920 роки). Дяченко Петро Гаврилович, командир 1-го кінного полку чорних запорожців (підрозділ існував у 1918—1920 роках), згадує, що привітанням були слова «Слава Україні! — Козакам Слава

Гасло "Слава Україні!" і відповідь "По всій землі слава!" використовувалось ще в середовищі харківської української студентської громади у кінці XIX століття.

Того самого, на базі якого у 1900 році виникла Революційна українська партія (РУП) – перша модерна українська політична партія під російською займанщиною. Перше відоме згадування гасла пов'язане саме із цим середовищем.

Цей спогад та попередня цитата цікаві ще тим, що пов'язують походження гасла "Слава Україні!" із українським національним гімном (адже клич сформульовано на основі першого рядка славня "Ще не вмерла Україна").

В робітничій діаспорі, так званої першої хвилі, теж добре знали, коли вигукувати "Слава Україні!".

Коли у вересні 1916 року в Детройті (США) під час великого українського віча за участі 1200 осіб було розгорнуто національний прапор, то залом покотилась невтихаюча буря оплесків.

Присутні встали з місць, щоб віддати честь прапору. А з їхніх грудей вирвались могутні оклики: "Слава Україні! Хай живе Україна!".

https://www.istpravda.com.ua/articles/2018/10/4/153036/

https://www.radiosvoboda.org/a/28565063.html 

 



1 комментарий:

  1. Хай будемо гідні цього давнього кличу. "Слава" - це ще й давнє ім’я богині перемоги. Вигукуючи "Слава" наші предки закликали перемогу. Перемоги нам всім над ворогом!!!

    ОтветитьУдалить