вторник, 3 мая 2022 г.

       ЦВІТЕ АБЕТКА В КВІТНИКУ

Надія Кир’ян 

Так само, як кольоровими нитками можна вишити прекрасні візерунки, а із квітів можна створити орнаменти на квітнику, так із літер можна скласти особливі узори — слова: скажімо, лише дві літерки, повторені двічі, утворюють наймиліше в світі слово МА-МА. Щоб краще завчити літеру М, пригадайте квіточку МАЛЬВУ, щоб запам’яталося А, згадайте про АЙСТРУ. Так і літери, і квіточки краще знатимете. А в світі квітів є багато цікавого. Як і в людей, у них також є родини. Часом родичі зовсім не схожі на вигляд. З однієї великої родини тюльпани, проліски, гіацинти, амариліси, іриси, крокуси, конвалії. До цієї ж родини, як не дивно, належать також часник і цибуля. Усіх їх об’єднує корінь-цибулинка. Інша родина — це айстри, ромашки, соняшники, зірочки, кульбаба... Якщо уважно придивитися, то у всіх у них схожі квіточки.
Майже всі квіти — лікарі. Тут і королева троянда, і непоказна на вигляд нагідка — всі цілющі. Вони оздоровлюють наше тіло, а для душі приносять радість.
На Україні є свої найулюбленіші квіти, квіти-символи. Серед них барвінок, мальва, соняшник, чорнобривці. Вони з дитинства западають у душу.
Цю абетку мені допомогли скласти великі та розумні книги — енциклопедії, словники, і наші українські поети, і мій сусіда-фантазер семирічний Олесик, який кілька разів просто-таки виручив мене, коли я не знаходила квітів на літери Ґ, И, Й, і хлопчик Вітя та дівчинка Галя, а найголовніше — самі квіти, цікаві розмови яких довелось ненароком підслухати...
З того всього створився своєрідний букет — оця абетка. А ви, спілкуючись із квітами, можете сплести свій віночок, інший. А згодом зрозумієте, що світ складається з різноманітних візерунків, орнаментів, букетів, віночків. І це прекрасно.

Про барвистий святковий квітковий світ дуже гарно написав відомий український поет, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка Дмитро Білоус:

Квіти різні, ранні й пізні, 
восени і навесні — 
і червоні, як троянди, 
і рожеві, як піон, 
і зелені, як лаванди, 
і фіалкові, як сон.
На душі в людини свято

https://mala.storinka.org/ надія-кир-ян-цвіте-абетка-в-квітнику.htm

Якщо ви ще не знайомі з цією абеткою, пропоную неодмінно познайомитися! Запевняю, ви отримаєте насолоду. Адже зараз – весна!

Не дивлячись ні на що, в наших садках розпускаються квіти!



Комментариев нет:

Отправить комментарий