четверг, 9 февраля 2023 г.

 Як зобразили Україну на одній із найстаріших шкіряних карт світу

Колаж РБК-Україна: фрагмент середньовічної карти світу із зображенням українських земель

АВТОР: ВОЛОДИМИР КОСТИРІН

На середньовічній карті світу, відомій як Ебсторфська карта, що була створена близько 1235 року і пошита з 30 фрагментів, намальованих на козячих шкурах, відображається і територія Київської Русі – України.

Кольорова німецька Ебсторфська карта XIII століття розміром 3580 х 3560 мм вважається найбільш інформативною середньовічної картою, оскільки містить близько 1600 легенд, а також відомості не лише про загальну географію світу, а й про мінерали, рослини, тварини, античну та християнську міфологію.

Також на ній – близько 500 будов, 160 річок, 60 островів, 45 фігур людей, 60 тварин (у тому числі автор зобразив різних монстрів, яких розташував переважно в Африці).

Створення карти пов'язується з ім'ям глави Ебсторфського монастиря Гервасія Тільберійського.

Карта була знайдена в монастирі в Ебсторфі в Нижній Саксонії у 1830 році. Через 113 років, під час бомбардування Ганновера, оригінал було знищено, проте збереглися чорно-білі знімки оригінальної карти, зроблені Конрадом Міллером у 1898 році, та кілька кольорових копій. На їх основі у 1950-ті роки було виконано кілька факсимільних копій картки. Реконструкцію карти за допомогою цифрових технологій виконали вчені університетів Німеччини після 2006 року.

Особливості картки

Весь світ на Ебсторфській карті є тіло Христове, оскільки на її верхньому краї: голова Спасителя, з боків – руки, знизу – ноги.

Фоторепродукція Ебсторфської карти світу XIII століття

Варто звернути увагу, що середньовічні карти світу (mappae mundi) багато в чому слідували античним або пізньоантичним зразкам. Як зазначає український історик Кирило Галушко, їхньою метою аж ніяк не була орієнтація на місцевості: вони були вікном у світ, даючи про нього загальну візуальну та текстову інформацію.

Ця оригінальна старовинна карта була побудована в традиційній для Середньовіччя концепції океану, що омиває ойкумену, розділену в традиції Старого Завіту між синами Ноя на три частини - Європу, Африку та Азію, з Єрусалимом у центрі (Північ – ліворуч, Схід – зверху), пояснює доктор наук України Тарас Чухліб у своєму Facebook.

Якою показано Україну

Українські землі на цій середньовічній карті розташовані під правицею Христовою. Наша географія збагачується рядом міст, зокрема показаний Київ (Kiwen), і назвою держави Русь (Rucia regio).

"Вказуючи в легенді античних скіфів, аланів, даків, сарматів, гетів, каліпідів, карта не називає сучасних її автору народів, проте згадує такі пункти, як Новгород (Novgardus), Київ (Kiwen), Полоцьк (Plosceke), Смоленськ (Smalentike) ), держава Русь (Rucia regio)", – пише Галушко у своїй роботі "Україна на карті Європи: Україна та українці у картографії від Античності до ХХ століття" (видана у 2013 році).

автор середньовічної карти зобразив українські землі (фото:warnke.web.leuphana.de)

Історичний контекст

У XIII столітті, коли було створено Ебсторфську карту, більшість князівств Київської Русі-України внаслідок монгольського вторгнення потрапили в політичну залежність від Золотої Орди (близько 1240 року). Київська держава була продовжена західними князівствами: Галицьким і Волинським, у 1253 році вони були об'єднані в Королівство Русь, проте в XIV столітті їх землі були анексовані Королівством Польським і приєднані до Великого князівства Литовського, Російського та Жемайтського та Жемайтійського.

 Джерело:https://www.rbc.ua/ukr/styler/k-zobrazili-ukrayinu-odniy-iz-naystarishih-1675831400.html

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий