вторник, 21 февраля 2023 г.

 Як святкували Масляну в різних країнах

З понеділка почалася Масляна і в багатьох оселях весь тиждень їстимуть млинці. Але чи знали ви, що це страва ще часів Кам'яного віку, а час Масляної пов'язаний з пологами корів?

Якщо вам цікаво про все це дізнатись, «Читацькі вітрила» завжди раді допомогти своїм читачам.

А ви знали, що

Перші млинці взагалі з’явилися ще 30 тисяч років тому за часів Кам’яного віку. Давні люди перемелювали в борошно комиші та папороть, змішували це борошно з водою і випікали на гарячій скелі. Результат був більше схожим на галету, ніж на млинець чи пиріг, але суть страви та ж — засмажений коржик, зроблений з борошна.

 

Виготовлення хлібу та коржів у стародавньому Єгипті (настінні малюнки з гробниці Рамзеса III, XII століття до н. е.).

 У Давній Греції і Римській імперії млинці готували з пшеничного борошна, оливкової олії, меду та простокваші. Є згадки про рецепти кислих коржиків також і з Давнього Єгипту. Давньогрецькі поети Кратін та Магн писали про млинці у своїх віршах. 

"Млинцева" (1560), Пітер Артсен, Нідерланди

Навіть англійський драматург Шекспір згадував про цю страву у власних п'єсах.

Під час англійського Ренесансу в млинці додавали спеції, трояндову воду, херес та яблука.

 

Випікання млинців на Масляну у Вестмінстерської школі. Невідомий художник.

 

У Київської Русі млинці подавались до столу навіть на гучних бенкетах.

 

Продавець млинців у Російській імперії,  кінець 19 ст.  фото: sayanarus.livejournal.com

Перші згадки про приготування млинців на території Київської Русі відносять до 1005 року. Тоді українці готували цю страву з використанням дріжджів. Одна з легенд говорить, що перший млинець був зроблений випадково. Господиня забула на печі вівсяний кисіль, він випарувався і запікся. У вигляді вівсяного млинця вона подала страву на стіл і це частування всім сподобалося.

Масляна – це Свято зустрічі весни.

Історія виникнення Масляної пов’язана з давнім язичницьким богом Ярилом. Ярило – Бог Весняного Сонця, родючості, розквіту природи, тому це свято в язичників було пов’язане із поклонінням сонцю та цьому богу врожайності. На той час Масляну святкували в день весняного рівнодення, тому приурочена вона була до проводів зими і зустрічі плодючої весни.

 

 Традиційною стравою на Масляну є млинці. Ця традиція зберегла відгуки язичництва, адже млинець символізує сонце об'єкт поклоніння давніх українців. В Україні, зокрема, готували на Масляну вареники з сиром та сметаною і свято мало назву Масниця. Форма вареників мала символічне значення вони схожі на місяць, а піст починався за кілька днів до весняного рівнодення.

Джерело: https://agravery.com/uk/posts/show/mlinci-pered-postom-istoricni-tradicii-maslanoi   

Комментариев нет:

Отправить комментарий