среда, 15 февраля 2023 г.

 Стрітенська вода – надійний захист від багатьох негараздів.

Уроки народознавства

Стрітення – це дуже давнє свято. В цей день у храмах освячують свічки та воду. Освячення води друга важлива традиція на Стрітення. Стрітенська вода, як і стрітенська свічка, основні символи свята та помічники на всі родинні незлагоди.

 
Наші предки свято вірили в її чудодійну силу Стрітенської води. Колись стрітенську воду збирали з бурульок: їх розтоплювали, й та вода уже вважалася особливою. За повір’ям, така вода цілюща і лікує від багатьох напастей. Вірили, що вона загоює рани і внутрішні захворювання, рятує від злого ока, пристріту і відьом.

Традиційно освячену на стрітення воду набирали у ще невживану посудину, несли до церкви, а потім зберігали вдома на покуті. Вважалося, що стрітенська вода, як і йорданська, має цілющу силу: помічна при різних недугах, негараздах у родині, вона оберігає від «злого» ока.

Стрітенською водою кропили синів, яких відряджали на війну кажучи: «Нехай Бог тебе збереже». Нею батьки окроплюють своїх дітей, коли благословляють в дорогу. Стрітенську воду вважали дуже помічною для подорожуючих, тому нею пригощали чумаків перед далекою дорогою.

 Свяченою водою напували худобу, кропили подвір’я. Нею господар кропить худобу, коли вперше виганяє її на пасовище.

Особливе значення має стрітенська вода для пасічників. Нею на саме свято або в найближчу неділю кроплять вулики з бджолами і саме від цих сімей відбирають віск для виготовлення стрітенських свічок.

 Пасічники окроплювали нею вулики на початку сезону, а господарі – худобу під час першого вигону на пасовисько.

 “Стрітенська свячена вода призначена для домашнього вжитку. Її можна вживати вранці перед їдою, нею можна окроплювати домівку, господарство. При хворобах — споживати з вірою. Адже Господь казав: “По вірі вашій буде вам”. Звісно, стрітенська вода не заміняє ліків”. – це думка священнослужителів.

 

Джерело: https://medova.poltava.ua/publ/stritenski_svichki/1-1-0-12

https://osoblyva.com/stritenska-voda-nadijnyj-zahyst-vid-nedug-negarazdiv-u-rodyni-ta-oberig-vid-zlogo-oka-koly-i-yak-pravylno-vykorystovuvaty/

https://simya.com.ua/koly-chym-obpryskuvaty-dereva/

Комментариев нет:

Отправить комментарий