четверг, 7 апреля 2022 г.

 2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

На початку квітня діти і дорослі всього світу святкують день народження дитячої книги.

Книга! Вона поруч із самого народження. Перші казки, вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Книга розповідає нам про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі країни. З книгою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Про все на світі розповідає книга.

Коли і ким було засновано свято?

Свято було засновано у 1967 році, з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (International Boardon Booksfor Young People, IBBY),

Чому відзначають свято саме в цей день?

Свято вирішили відзначати 2 квітня, тому що в цей день народився автор улюблених дитячих казок – Ганс Крістіан Андерсен.

Як виникла ідея відзначати Міжнародний день  дитячої книги?

Ідея виокремити спеціальний день для популяризації книги серед юних читачів належить німецькій письменниці, авторці творів для дітей та активній громадській діячці – Еллі Лепман. Саме вона є засновницею Міжнародної ради з дитячої книги, за рішенням якої у 1967 році було впроваджено День дитячої книги.

Варто сказати, що Елла Лепман також виступала за створення Міжнародної премії імені Г.К. Андерсена. Нею вшановують найкращих авторів та ілюстраторів дитячої книги. Нагороди вручаються на з’їздах Міжнародної ради з дитячої книги.

В 1973 р. та в 1979 р. почесних нагород за найкращу дитячу книгу були вшановані відомі українські письменники Богдан Чалий та Всеволод Нестайко.

Що відомо про перші дитячі книжки?

Першими дитячими творами були перекази, розповіді, оповідання, пісні, що передавалися в усній формі. Тільки в 1744 році світ побачила перша дитяча книжка розважального характеру під назвою «Маленька гарненька кишенькова книжечка». Її автором та видавцем був популяризатор дитячої книги тих часів – Джон Ньюбері. Видання відрізнялося гарною обкладинкою та захоплювало дітлахів веселими іграми та яскравими ілюстраціями.

Дитячі книжки 19 століття

В 19 столітті відомий данський письменник Г.Х. Андерсен займається збором народних казок Європи. З цією метою він навіть відправляється в подорож містами та селами Європи. Так само як брати Грімм, які зробили збірку казок Німеччини, він робить збірку казок європейських країн.

 А 1865 року світ побачила фентезійна книга Льюіса Керолла – «Аліса в країні чудес».

Що відомо про розвиток дитячої книжки в Україні?

Перша друкована дитяча книга в Україні з’явилася в 1574 році. Це було навчальне видання під назвою «Руська граматика, або Буквар». Підручник видав перший український книговидавець Іван Федоров у львівській друкарні.

Відомими дитячими письменниками тих часів були Іван Максимович, Ігнатій Максимович, Іван Пашковський, Григорій Сковорода тощо.

https://library.khntusg.com.ua/sociokulturna-diyalnist/kalendarniy-koshik/2021-rik/2-kvitnya-mizhnarodniy-den-dityachoi-knigi, 

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-dytiachoi-knyhy/

                         

Комментариев нет:

Отправить комментарий