суббота, 9 апреля 2022 г.

 

Хто написав «Веселе місто Алфавіт?»

9 квітня 1935 року народилася українська поетеса Коломієць Тамара Опанасівна

Цікаві факти про дитинство письменниці

Мати багато працювала, тому вихованням дівчинки займалася бабуся. Тамара виросла «у пелені бабусі Ганни», яка була в міру релігійною, керувалася здоровим глуздом і прислухалася до народної мудрості. Ці риси характеру вона передала внучці.

Тамара Коломієць належить до покоління, дитинство якого було перерване війною. Ще до війни дівчинка вміла читати. А потім усі підручники замінив «Кобзар» та бабусині козацькі й чумацькі сумовиті пісні, казки, загадки, лічилки, яких вона знала безліч. Неписьменна баба Ганна знала напам’ять майже весь «Кобзар» і часто його цитувала.

Сторінки творчості

Перша збірка «Проліски» побачила світ 1956 року, коли Тамара Коломієць ще навчалася в університеті. 1957 року цю збірку відзначено першою премією та золотою медаллю VI Всесоюзного фестивалю молоді і студентів у Москві.

Тоді ж молоду поетесу прийняли до Спілки письменників. На початку творчого шляху її помітив і благословив напутнім словом М. Рильський. Першим редактором був М. Стельмах. Із більшими чи меншими перервами звідтоді вийшло 10 книжок лірики, зокрема «Осіння борозна» (1981), «Багаття на межі» (1984) та «Дорога в листопад» (1990).

Твори для дітей

Багато творів Тамара Коломієць написала для самих маленьких. У її творчому доробку – понад 30 збірок оригінальних казок, віршів, небилиць, лічилок, смішинок, загадок.

Твори Тамари Коломієць перекладено англійською, польською, угорською, білоруською, російською, словацькою, чеською, казахською, азербайджанською, вірменською та іншими мовами народів світу.

Чимало віршів Тамари Коломієць покладено на музику.

Тамара Коломієць також перекладає з інших мов. Зокрема, з білоруської збірка народних пісень, загадок, скоромовок «Пішов котик на торжок», твори Н. Гілевича «Біжить клубок з голками», з латиської – «Золоте ситечко» Я. Райніса, з монгольської – «Тато, мама і я» Ж. Дашдонга та інших мов.

Джерела: https://uk.wikipedia.org/wiki/Коломієць_Тамара_Панасівна, bibliotekakic.ucoz.ua , http://labs.journ.univ.kiev.ua/spring2017


Якщо вам цікаво ознайомитися із віршами Тамари Коломієць, раджу перейти на сторінку «Масова робота з читачами».

Дітям буде цікаво!

Комментариев нет:

Отправить комментарий