суббота, 25 марта 2023 г.

 День читання Толкіна

25 березня увесь літературний світ відзначає День читання книг одного з найвідоміших англійських письменників-фантастів, Джона Р. Р. Толкіна — Tolkien Reading Day. Цього дня толкіністи з різних країн світу збираються, щоб популяризувати твори автора, а також пропагують їх використання в освітніх цілях.

Хто вигадав цей день

1969 року була заснована освітня й літературна організація «Товариство Толкіна». Саме їй ми зобов’язані появою такої дати в календарі. Товариство Толкіна займається вивченням його життя та творчості, а також заохоченням до читання творів автора, благодійною та просвітницькою діяльністю.

Ідею організувати День читання книг Толкіна запропонував журналіст, кореспондент газети The Post-Standard, Сіракузи, Нью-Йорк, фанат творчості письменника — Шон Кірстон 2002 року. Уперше День читання Толкіна провели вже наступного року.

  

Чому день читання Толкіна призначений на 25 березня

Багатьох цікавить питання: чому День читання Толкіна відзначають саме 25 березня, адже письменник народився 3 січня 1892, а помер — 2 вересня 1973 року? Проте пам’ятний День був обраний не просто так. Дата безпосередньо пов’язана з його найзнаменитішим твором — «Володар перснів». Сааме 25-го березня відбулося падіння Сатурна, і чарівний континент Середзем’я був остаточно звільнений від зла. Тому толкіністи обрали настільки символічну дату для того, щоб ушанувати пам’ять улюбленого письменника.

Ким насправді був Джон Р. Р. Толкін

Джон Рональд Руел Толкін — філолог, письменник, поет, перекладач, історик і лінгвіст, який жив і творив у Сполученому Королівстві з кінця 18-го по 80-ті роки ХХ століття. Його називають найвидатнішим фантастом сучасності, а також засновником жанру «високого фентезі». Найвідоміші книги, які написав Толкін — «Гобіт», «Володар перснів» і «Сильмариліон» — перекладені практично всіма мовами світу, а екранізації збирали рекордні каси в прокаті.

Популярність і визнання у Великобританії Толкін здобув 1937 року — з публікацією книги «Гобіт, або Туди і Звідти». Ця книга, по суті, була збіркою казок, складених для його дітей. Але всесвітня популярність прийшла до автора в 60-х роках XX століття, коли американські видавництва погодилися опублікувати перші два томи «Володаря перснів», які до цього відмовлялися видавати без скорочення. Двигуном його популярності став рух хіпі, який тоді саме набирав обертів. Хіпі побачили в книзі відображення свого світогляду. Таким чином, творчість Толкіна значно вплинула не тільки на англійську, а й на світову літературу кінця XIX і XX століть.

Які книги написав Толкін, і в якому порядку їх читати


1.«Сильмариліон»

2.«Діти Гуріна»

3. «Гобіт, або Туди і Звідти»

4. Трилогія «Володар перснів»: «Братство кільця», «Дві вежі» й «Повернення короля». Усі три книги є продовженням «Гобіта»

5. «Історія Середзем’я» — цикл із 12 книжок, які не мають загального сюжету.

«Книга Втрачені сказань» — 2 томи.

«Балади Белеріанда»

«Улаштування Середзем’я»

«Втрачений шлях та інші історії»

«Повернення Тіні»

«Зрада Ізенгарда»

«Війна персня»

«Саурон переможений»

«Перстень Моргота»

«Війна самоцвітів»

«Народи Середзем’я»

Усі 12 книг — це міфи, що розповідають про історію Середзем’я та події, які відбуваються на казковому континенті в різні періоди часу.

 

Та не всі знають, що Толкін також писав вірші, казки й оповідання, брав участь у створенні словників, писав методичні рекомендації з мовознавства, робив переклади.

 

 

Цікаві факти з життя великого фантаста ХХ століття

Толкін народився в Південно-Африканській республіці, звідки у чотирирічному віці переїхав до Великобританії.

Окрім написання книг, Толкін займався науковими дослідженнями, перекладав книги, викладав.

За життя опублікував 37 книг, 121 переклад та 63 статті в наукових виданнях. Після смерті також залишилася величезна кількість неопублікованих робіт автора.

Толкіну не подобалося те, що в Англії практично немає власної міфології. Світ Середзем’я письменник вигадав як можливий варіант англійської міфології.

Фантаст знав 20 мов і сам розробив 15 мов і діалектів

Отримав лицарський орден Британської імперії з рук королеви Єлизавети II.

1961 року Толкіна номінували на здобуття Нобелівської премії за написання «Володаря перснів» і збірки віршів. Нобелівський комітет відхилив автора через «невідповідність стандартам прози вищого класу».

На сьогодні продано понад 200 мільйонів копій і перекладів роману-трилогії «Володар перснів».

 https://www.britishbook.ua/blog/detail/tolkien-reading-day/


Комментариев нет:

Отправить комментарий