воскресенье, 26 марта 2023 г.

 Вигадані та невигадані історії про кульбабу

Кульбаба – це квітка, яку впізнають практично всі. Адже вона проростає майже всюди. Та насправді у світі налічується понад дві тисячі видів кульбаб!

Українське слово "кульбаба" утворене від давнішої форми "кульбава", яке походить від праслов’янського слова "кульбастий", тобто квітка, яка здатна до загинання, округлості, горбата, загнута.

Багато видів кульбаби настільки схожі між собою, що їх легко переплутати. Думаєте, всі ці жовті квіти, які ви бачите щоліта, однакові? Як би не так – на території нашої України зустрічається близько дюжини видів кульбаби, які зовні практично не відрізняються один від одного, але відмінності все ж таки є. А найпоширенішим видом в нашій країні є кульбаба звичайна (або лікарська).

Кульбаба – народний лікар

Якщо вас раптом вжалила оса або бджола, то шукайте кульбабу! Ця квітка допоможе полегшити біль. Для цього достатньо зірвати її і помазати схожим на молоко соком місце укусу. Вже через 5-7 хвилин біль або зникне повністю, або сильно ослабне.

Кульбабу лікарську застосовують для поліпшення травлення, як засіб, який збуджує апетит і додає силу, при діабеті, авітамінозі. Нею лікують анемію, серце, нирки, кишечник, порушення обміну речовин. Народна медицина заявляє про протипухлинну властивості кульбаби лікарської.

Кульбаби додають до їжі

Кульбаба здавна використовувалася в їжу різними народами. Її вживали перші поселенці на Американському континенті.

Більшість народів вважають кульбабу бур'яном, а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживається для приготування різних страв.

З бутонів кульбаби готують варення, яке має золотисто-жовтий колір, густу консистенцію, має сильний аромат і різкий смак.

А з підсмажених коренів кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.

В Італії кульбаба – дуже популярна і улюблена їжа. Тут страви з кульбаб можна знайти в меню багатьох ресторанів, їх навіть подають до весільного столу.

З пелюсток кульбаб роблять алкогольні напої. Для прикладу, у бельгійському місті Оі з цих рослин виготовляють пиво, а також додають їх у паштет.

Більше того, з кульбаб роблять вино! З давніх часів на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У своїй відомій повісті "Кульбабове вино" фантаст Рей Бредбері згадує про це

 тисніть на посилання вже зараз https://www.google.com/search?q Це цікаво!

https://zahid.espreso.tv/den-kulbab-tsikavi-fakti-pro-divo-kviti-z-yakikh-roblyat-vino-ta-varennya

https://pro-cikave.com.ua/cikavi-fakty-pro-kulbabu/

Комментариев нет:

Отправить комментарий