среда, 15 марта 2023 г.

 Що таке березневі іди?

Іди – так в римському календарі називався день в середині місяця. На 15-е число іди припадали у березні, травні, липні та жовтні; на 13-е в інших восьми місяцях.  Загалом, ці дні були днями хороших новин, але історія має свої химерності. Як відомо, в березневі іди (15 березня) 44 року до н.е. змовниками був убитий Гай Юлій Цезар.

Згідно з Плутархом, провісник попередив Цезаря за декілька днів, що в цей день йому слід побоюватися смерті. Однак Цезар проігнорував попередження. Зустрівши віщуна по дорозі в Сенат, Цезар сказав йому з насмішкою: «Березневі іди наступили». «Наступили, але ще не пройшли» відповів провісник". Через декілька хвилин Цезар був вбитий. 

Вбивство Юлія Цезаря (Вінченцо Камуччіні)

Фраза
«Бережися березневих ід!» з п'єси Шекспіра «Юлій Цезар» стала крилатою.

«Юлій Цезар» – трагедія, написана Уільямом Шекспіром в 1599 році, безумовно є класикою світової драматургії.

Основним джерелом історичних свідчень з цієї теми, якими користувався Шекспір при написанні п’єси, була книга Плутарха «Порівняльні життєписи», яка досить детально описує перебіг подій, що зацікавили великого драматурга.

Трагедія зображує змову проти Юлія Цезаря та його вбивство. Ряд джерел стверджує, що саме ця п’єса була першою з тих, що були поставлені на сцені легендарного театру «Глобус» в Лондоні, який було відкрито в тому ж таки 1599 році. 

Сучасники Шекспіра в своїх спогадах пишуть, що п’єса мала шалений успіх серед глядачів, кожного разу збираючи аншлаг. Люди, затамувавши подих, не могли відірватись від сцени, коли в залі лунало ім’я «Юлій Цезар».

Постать Цезаря залишається безсмертною протягом століть. Смерть Цезаря в Сенаті вважається точкою перегину в історії Стародавнього Риму, оскільки це ознаменувало перехід від періоду, відомого як Римська республіка, до Римської імперії.

Джерела:

https://www.actualidadliteratura.com/uk/

https://uk.wikipedia.org/wiki/

https://plomin.club/book-of-the-day-william-shakespeare-julius-caesar/

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий