четверг, 2 марта 2023 г.

 Чумацький Шлях чи Молочна річка?

Хто з нас не спостерігав за нічним небом та не захоплювався таємницями зоряної країни. Багатьом людям дуже подобається спостерігати за сузір’ями, інші ж відчувають справжню насолоду від Чумацького шляху (рос. Млечній путь). Та, як би там не було, зоряне небо – це завжди таємниця.

За легендою, колись чумаки їздили по сіль в Крим, а орієнтувались по нічному небу, так і з'явилась найпопулярніша в Україні назва нашої галактики — Чумацький Шлях.

Таємниця Чумацького Шляху не давала людям спокою протягом довгих століть. У міфах і легендах багатьох народів світу його називали Дорогою Богів, таємничим Зоряним Мостом, який приводить в райські кущі, чарівною Небесною Рікою, наповненою божественним молоком. Вважають, що саме він мався на увазі, коли старовинні казки говорили про молочну річку з медовими берегами.

В стародавньому Римі та Греції Чумацький Шлях називали молочною рікою, звідси найбільш популярна у світі назва – Молочний Шлях.

За древнім китайським міфом боги підняли річку на небеса, так і з'явився Чумацький Шлях і саме тому у Китаї його називають «Срібна річка».

Пропоную ознайомитися із деякими фактами про Чумацький шлях.

1. Наша Сонячна система зовсім крихітна порівняно з Чумацьким Шляхом, який виразно видно з Землі в телескоп. До винаходу телескопів Чумацький Шлях люди бачили як розмиту світлу смугу на небі. Стародавні греки і римляни назвали його молочною річкою або молочною дорогою, звідси і сучасна назва.

2. Понад сто років назад, астрономи вважали, що Чумацький Шлях це весь Всесвіт. В нашій галактиці близько ста мільярдів зірок і приблизно в двічі більше планет, тому навіть не дивно, що вчені допустили таку помилку. Чумацький Шлях є лише однією з мільярдів галактик у Всесвіті.

3. Земля знаходиться на окраїні Чумацького Шляху, відстань до центру нашої галактики понад 8,5 кіло парсек або понад 27 тисяч світлових років. Щоб краще зрозуміти які розміри Чумацького Шляху уявіть собі, що діаметр Сонячної системи всього 1 мм, тоді розміри нашої галактики були б понад 85 км.

4. Більшість людей уявляє нашу галактику, як величезний плоский диск, але насправді диск далеко не ідеальної форми. Досліджуючи схожі галактики вчені дійшли висновку, що Молочний Шлях має викривлену форму, через гравітаційну взаємодію з сусідніми галактиками Великою та Малою Магеллановою Хмарою.

5. Коли ми у нічному небі бачимо Чумацький Шлях, то насправді нашому зору доступно лише близько 0.0000025% від мільярдів зірок в нашій галактиці.

6. Чумацький Шлях постійно зростає внаслідок злиття з іншими меншими галактиками.

7. Для того, щоб залишити нашу галактику, зірці чи будь-якому іншому об'єкту потрібно надзвичайно велику кількість енергії. Об'єкт має набути швидкість понад 1.5 млн. км/годину. Сьогодні астрономами зафіксовано менш як два десятки гігантських блакитних зірок, які були викинуті за межі нашої галактики.

8. Астрономи впевнені, що видимі зірки, планети, астероїди і пил становлять лише десяту частку від усієї маси Чумацького Шляху. Решта 90% припадає на так звану темну матерію. А от що вона з себе представляє – це вже зовсім інша загадка.

9. Астрономи підрахували, що кожен рік в галактиці Чумацький Шлях утворюється сім нових зірок. Вони виникають з хмар газу і пилу, які, в свою чергу, є “вторинною сировиною”, залишками вибухнули світил (цікаві факти про зірок).

10. Вчені припускають, що наш Всесвіт існує трохи менше 14 мільярдів років. При цьому вік Чумацького шляху складає приблизно 13,5-13,6 мільярдів років, тобто він є практично ровесником Всесвіту.

11. Чумацький Шлях не завжди виглядав так, як зараз — красивою викривленою спіраллю. Він придбав свої сьогоднішні розміри і форму шляхом поглинання інших галактик, і продовжує це робити донині.

12. Як у планет є супутники, так вони є і у Чумацького шляху. Це відносно невеликі (за космічними мірками) зоряні скупчення.

 
Джерела: https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-chumatskiy-shlyah

https://tsikavi-fakty.com.ua/tsikavi-fakty-pro-chumatskyj-shlyah/

Комментариев нет:

Отправить комментарий