вторник, 7 марта 2023 г.

 Чому жорсткий диск називають вінчестером?

Жорсткий диск (англ. hard disk drive, HDD) або накопичувач на магнітних дисках – енергонезалежний носій для постійного зберігання та подальшого використання інформації. У комп’ютерному сленгу – «вінчестер».

Жорсткий диск може бути внутрішнім або зовнішнім і має ємність у кілька сотень гігабайт (ГБ). Він складається з алюмінієвих, скляних або композитних пластин (від 1 до 14), покритих магніточутливим матеріалом, головки для читання та запису (розташованої в герметично закритій коробці) та інтерфейсу (який ще називається контролером) для підключення до центральної системи.

Жорсткий диск дозволяє записувати і читати дані з довільним доступом. Обсяг збережених даних вимірюється в мегабайтах і гігабайтах. Головки для читання та запису плавають над пластинами, обертаючись із величезною швидкістю (до 7200 об/хв). Диск чутливий до зовнішніх впливів, тому укладений в металевий корпус.

За однією з версій, назву «вінчестер» (англ. Winchester) накопичувач отримав завдяки керівнику проекту, що працював у компанії IBM Кеннету Хотону (англ. Kenneth E. Haughton). В результаті у 1973 році був випущений жорсткий диск моделі IBM 3340, який вперше об’єднав в одному нероз’ємному корпусі пластини диска та зчитувальні головки.

При його розробці інженери використовували коротку внутрішню назву «30-30», що означало два модулі (у максимальній компоновці) по 30 мегабайт кожен, що за співзвучністю збіглося з позначенням популярної мисливської зброї – гвинтівки «Winchester Model 1894», яка використовує гвинтівковий набій .30-30 Winchester.

Також існує версія, що назва походить виключно від назви патрону, що також випускався «Winchester Repeating Arms Company», першого створеного у США боєприпасу для цивільної зброї малого калібру на бездимному пороху, який перевершував патрони старих поколінь за всіма показниками і відразу завоював найширшу популярність .

У Європі та США назва «вінчестер» вийшла з ужитку в 1990-х роках, в українській мові збереглася і набула напівофіційного статусу, а в комп’ютерному сленгу скоротилася до слова «вінт».

Джерело: https://pro-cikave.com.ua/jorstkyj-dysk/

Комментариев нет:

Отправить комментарий