воскресенье, 5 марта 2023 г.

 Найцікавіші факти про звичайні сірники

Незважаючи на винахід запальничок та інших пристосувань, сірники продовжують користуватися попитом серед людей різного соціального і фінансового статусу. Вони допомагають розводити вогонь і істотно полегшують цей процес.

Сучасній людині немає необхідності ловити сонячний промінь через зігнуте скло, бити каменем об камінь для отримання іскри або терти деревом об дерево. Процес видобутку вогню став максимально легким. А самі сірники – звичними виробами, які є практично в кожному будинку.

Але, що ж людству відомо про них? Насправді, в більшості випадків – небагато. Отож, вашій увазі цікаві факти про сірники, які допоможуть зрозуміти їх потрібність і важливість для людей.

Сірники – цікаві факти з історії виникнення

Прийнято вважати, що перші сірники були винайдені китайцями, як і багато іншого. Їх створили ще у 577 році за часів правління династії Ци. Відкриття було зроблено фактично випадково. Люди опинилися в облозі ворожих військ. У них не було вогню. При цьому вони мали сірку. Саме з її допомогою людям вдалося отримати полум’я.

• Згадка про найдавніші сірники зустрічається в китайській книзі, яка датована 950 роком.

• В середині XVII століття людством був відкритий білий фосфор, який в результаті тертя запалювався. Його почали застосовувати при виготовленні сірникової головки. При цьому речовина виявилася отруйною.

• Через десятиліття вчений з Ірландії наніс фосфор на аркуш паперу, провів по ньому лучиною з сірчаною головкою. Це призвело до утворення вогню. Однак вчений не зробив з цього відкриття ніякого висновку. Тому сенсації не вийшло.

Через трохи більше століття виникли так звані «сірники Шапселя». Вони мали головку з суміші, в якій були присутні сірка, бертолетова сіль і кіноварі. Щоб запалити сірник, використовувалося збільшувальне скло і сонячний промінь. Якщо ж їх не було, то на поверхню виробу капали концентровану сірчану кислоту. Сірники в такому вигляді були досить небезпечними. Одночасно з цим їх вартість була занадто завищеною.

• Через кілька десятків років в Австрії були створені сухі сірники. Місцевий вчений покрив головку дерев’яної скіпи складом з сірки, бертолетової солі і клею. Потім він провів своїм виробом по «наждачку». Це призвело до виникнення полум’я. Однак і цей експеримент складно назвати успішним. Займання періодично супроводжувалося вибухом. В результаті, у людини утворювався опік рук.

• Через деякий час був відкритий червоний фосфор. Його основна відмінність –нешкідливість. Він не був отруйним. Речовина змогла повністю замінити білий фосфор. Згодом його стали використовувати при виготовленні пального складу для підпалювання сірників. Вчений з Німеччини наніс суміш на основі червоного фосфору на поверхню. Головка сірників виготовлялася з сірки, бертолетової солі, клею. Додатково сірник був просякнутий парафіном. Отриманий виріб прекрасно горів в результаті тертя об поверхню з фосфором. Сірники не створювали їдкого диму і неприємного запаху.

• Незважаючи на видимі переваги, вироби перший час не були популярними. Виробників не зацікавило їх виготовлення. Першими сірники почали виготовляти шведські брати Лундстреми. Через кілька років один з них отримав патент на винахід. Саме з цієї причини прийнято вважати, що сірники – це винахід Швеції.

• Одночасно з цим Лундстреми показали сірники на Паризькій Міжнародній виставці. Винахід було нагороджено золотою медаллю. Це сприяло масовому поширенню виробів по всьому світу. Незабаром сірники можна було придбати практично в будь-якій країні.


Сірчані сірники 1828 року. Музей Джозефа Аллена Скіннера, Південний Хедлі, штат Массачусетс, США.

• Ті самі сірники зі Швеції були набагато безпечніше всіх їх попередників. Вони не загорялися при зіткненні з будь-якою поверхнею. Щоб запалити сірник, було необхідно провести лучиною об поверхню коробка в бічній його частині. На неї було нанесено спеціальне покриття. В результаті, сірники стали одними з найбільш незамінних речей, які винайшла людина.

Згодом сірники дещо видозмінилися. У тому вигляді, як ми їх звикли бачити, вони з’явилися порівняно недавно – в кінці XIX століття.


Жінки на пакуванні сірників на фабриці Bryant & May. 19 століття.

• Перший час коробки для сірників виготовлялися зі сталі. Вони були важкими і не дуже зручними. Тільки через деякий час виробники замінили їх на картонні коробки.


Одна з ранніх сірникових упаковок, Bryant & May (Англія), близько 1900 року.
• На початку минулого століття в світі було вже кілька великих компаній, які займалися виготовленням сірників.

• Вироби бувають терочними і безтерочними. Вони різняться способом підпалювання. У першому варіанті сірники загоряються тільки при терті об коробок. У другому – об будь-яку поверхню.

• На сьогоднішній день в світі існує понад 100 різновидів сірників. Крім традиційних, призначених для запалювання пальників, випускаються подарункові і навіть колекційні вироби, які виготовляються в обмеженій кількості.

Наука про колекціонування сірників або наклейок від них носить назву – «філуменія».

 

Також можна знайти каминні сірники. Вони призначені для камінів. Сірники мають набагато більшу довжину, ніж будь-які інші. Це передбачено для того, щоб людина не отримала опік.


• Сірники для мисливців або мореплавців не бояться вогкості. Вони горять навіть під дощем і на вітрі.



Але в будь-якому випадку поводитися із сірниками треба дуже обережно!
Памятайте! Сірники - то не іграшка! 
Необачне поводження з ними може призвести до пожежі!

Джерело:

https://pro-cikave.com.ua/najcikavishi-fakty-pro-sirnyky/

Комментариев нет:

Отправить комментарий