пятница, 17 марта 2023 г.

 Незвичайне небесне явище

У березні всі мешканці планети Земля зможуть спостерігати за дивовижним небесним явищем – зодіакальним світлом. Воно виникає в результаті відбиття сонячного світла частинками пилу, розташованими між Землею та Сонцем.

Про це пишуть на веб-сайті Space.com.

Зодіакальне світло на нічному небі (фото: 24tv.ua; zn.ua)

 Коли спостерігати за феноменом

Зодіакальне світло інакше називають пірамідою, що висвітлює нічне небо над Землею. Воно є результатом відображення сонячного світла від пилу, що літає між Землею та Сонцем.

Спіймати зодіакальне світло не так просто, тому що воно добре видно лише на темному нічному небі. Ніяке штучне світло не повинно вам заважати. Крім того, явище можна побачити лише протягом 90 хвилин після заходу сонця.

Зодіакальне світло має вигляд смуги, що тягнеться від горизонту на захід і наступної уявної східної лінії на небі, яка називається "еліптикою".

 

Так виглядає зодіакальне світло на небі (фото: pexels.com)

Побачити його на небі можна було вже з 9 березня, проте триватиме до 21!

До того ж, протягом цього часу дві найяскравіші планети Венера та Юпітер знаходяться на заході після того, як сонце сяде. Тобто у вас з'являється унікальна можливість зловити зором одразу два небесні явища.

Якщо ви пропустите зодіакальне світло навесні, восени буде ще одна можливість побачити його у Північній півкулі. Краще розглянути цю піраміду можна до світанку з кінця серпня до початку листопада.

 АВТОР: Юлія ГАЮК

Джерело:

https://www.rbc.ua/ukr/styler/berezni-ukrayintsi-mozhut-sposterigati-nezvichayne-1678954889.html?utm_source=gismeteo&utm_medium=%D1%81pc&utm_campaign=gismeteo

Комментариев нет:

Отправить комментарий