среда, 1 марта 2023 г.

 Час закликати Весну!

Як тільки пригрівало сонечко, на вулицях розпочиналися ігрища, дійства. Всі намагалися прискорити прихід весни. Кому з дорослих не відома давня весняна пісня-закличка

Іди, іди, дощику,

Зварю тобі борщику
В полив’янім горщику!
Іди, іди, дощику,
Цебром, відром, дійницею
Над нашою пашницею!
Іди, іди, дощику,
Зварю тобі борщику!
Веснянки пов’язані з початком весни й польових робіт. Зазвичай ними 
супроводжують різноманітні танці й ігри, щоб закликати весну, добрий урожай. За змістом це прохання-заклики весни, відбивання підготовки поля, знарядь праці тощо.

Веснянки — це різновид старослов’янських пісень, які знаменували собою початок весни. З’явилися вони ще в період язичництва. Наші предки вважали, що саме спів веснянок сприяв змінам погоди і мав ледь не магічну дію — вони вірили, що він принесе щастя в кожну хату та кращий урожай

 

Серед усіх веснянок хочеться звернути увагу на Закличні, бо у них закликали весну. Їх починали виконувати за перших ознак приходу весни, коли з проталин на снігу виднілась перша зелень. Традиційно найбільш сприятливими місяцями для співу вважалися найвищі місця на подвір’ї: стріхи хат або тини, дерева або пагорби.

У давніх словян рік починався весною. Так тривало до 1409 року.  Новий рік починався з відродженням навколишньої природи і з пробудженням матері-землі від зимового сну, з першою оранкою і сівбою. Весну зустрічали радісно й пишно, з піснями, танцями, іграми. Ці пісні назвали веснянками.

 

Одними з перших вісників весни були птахи. За народними уявленнями, вони приносили з собою весну, тому знайшли відображення у веснянках та обрядах, що їх супроводжували. Відомо, що був звичай випікати печиво у вигляді жайворонків, і потім, тримаючи у руках таке печиво, дітлахи співали й закликали птахів повертатися.

 

Веснянки співали найчастіше дівчата або діти. В цей час вони ходили по колу, тримаючись за руки.

Коли і де, в якій країні виник звичай водити хороводи, дослідити тепер уже тяжко, бо цей звичай належить до глибокої старовини — початків культурного розвитку людства. Відомо тільки, що хороводи були частиною поганських звичаїв ще далеко до приходу християнства. В Асирії і Вавилоні, ще за 2000 років до народження Христа, в час приношення жертви божкові Ваалу виконувалися хоровідні танці навколо жертовника.

 

В кожній місцевості існують різні веснянки. Їх співають на різні свята, вони мають різні назви. Але, попри все, найголовнішим залишається те, що усі веснянки, як би їх не називали – це ті пісні, що звеселяють людей, несуть в їхні душі красу та оптимізм та є дорогоцінним скарбом ранньої культури наших прапрадідів.

 
https://traditions.in.ua/pisni/vesnianky

https://ocnt.com.ua/7-kalendarno-obryadovyh-pisen-dlya-tyh-hto-hoche-vidriznyaty-rusalni-pisni-vid-kupalskyh-a-petrivchani-vid-zhnyvarskyh/

https://www.ukrlegenda.org/zvychai_nashoho_narodu/vesnjanky.php

https://uk.wikipedia.org/wiki/

Комментариев нет:

Отправить комментарий