пятница, 3 марта 2023 г.

 Ложка меду до вашого обіду


Ложки – всім відомий столовий прилад, без якого сьогодні не може обійтися жодна родина в усьому світі. Проте ми не часто замислюємося, яку історію вона має.
Ложка – настільки древній винахід, що неможливо встановити часовий проміжок її існування. Дослідники називають різні дати її народження, імовірний вік коливається від трьох до семи тисяч років.

Розкопки підтвердили, що у Стародавньому Єгипті використовували столові прилади ще в п'ятому столітті до нашої ери, – було знайдено схожі вироби з каменю. Стародавні греки виготовляли ложки з перламутрових раковин. Археологи знаходили подоби столових предметів з рогів тварин та риб'ячих кісток, що належать до третього тисячоліття до нашої ери. Під час розквіту римсько-грецької цивілізації з'явилися бронзові та срібні прилади, що використовуються для поїдання їжі.

У Древній Русі і скандинавських країнах ложки, як і інший посуд, були виконані з дерева. Перша згадка про них зустрічається в «Повісті минулих літ», в описі бенкету князя Володимира, і датується 996 роком. Цей бенкет знаменитий тим, що дружинники обурилися, коли їх почали частувати не зі срібних ложок, а з дерев'яних.


• Ложка символізує собою ситість і достаток, а також міцність сімейних відносин. На Русі було прийнято дарувати дерев’яні ложки на п’ятирічну річницю весілля, яка, до речі, і називалася «дерев’яною».

Цікаво знати

• Тривалий час в Кембриджі, що у Великій Британії, існувала цікава традиція: студенту, який отримав найнижчий бал на іспиті з математики, давали оригінальний подарунок – дерев’яну ложку. Традиція дотримувалася до 1909 року, і зараз ложка, вручена студенту-невдасі в тому (останьому) році, зберігається в музеї Кембриджського університету.

Дерев'яні ложки не тільки красиві, це екологічно чистий та практичний матеріал. Для їхнього виготовлення використовувалася деревина клена, липи, берези, осики тощо.

  

Дерев'яні ложки – це відображення самобутності нашої культури та її традицій. Дерев'яні ложки прийшли до нас із глибини віків, зачаровуючи всіх своєю неповторністю та колоритом.


Пам’ятник галушкам та дерев’яній ложці в м.Полтава

Джерела:

http://poradu.pp.ua/svoyimi-rukami/19666-derevyan-lozhki-svoyimi-rukami-foto-storya-derevyanoyi-lozhki.html

https://rt82.ru/uk/documentation/rospis-derevyannoi-lozhki-dlya-detei-derevyannye-lozhki-istoriya-primety-i/

https://pro-cikave.com.ua/fakty-pro-derevjani-lozhky

Комментариев нет:

Отправить комментарий